Набуває поширення інклюзивна форма навчання для дітей з обмеженими можливостями

1 29 902 thumb 2. навчання, особливими, потребами

  1 29 902 thumb 1З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері підтримки дітей з особливими потребами управлінням освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації створюються умови для виявлення обдарованих дітей з обмеженими фізичними можливостями, вільного розвитку їх творчих здібностей.

У 78 позашкільних навчальних закладах області працюють на безкоштовній основі гуртки з різних напрямків, де здобувають позашкільну освіту 677 дітей-інвалідів.

Як стало відомо під час засідання колегії управління освіти та науки облдержадміністрації, у минулому році ще більшого набула поширення інклюзивна форма навчання і на даний час у навчальних закладах області здобувають освіту 2081 дітей-інвалідів.

Разом з тим роботу з дітьми-інвалідами та дітьми, з особливими освітніми потребами в області здійснюють 23 методисти-керівники служб, 316 практичних психологів, 222 соціальних педагоги, 196 логопедів та 193 дефектолога.

Для педагогічних працівників, які працюють з дітьми-інвалідами та дітьми з особливими потребами постійно організовується курсова перепідготовка і протягом 2012 року її пройшли 60 вчителів-дефектологів та 42 вихователі логопедичних груп.

Також для вчителів інклюзивних класів протягом минулого року були проведені навчально-методичні семінари з питань впровадження інклюзивної освіти, де 85 педагогічних працівників отримали відповідні сертифікати.

Довідка. Інклюзивне навчання – це система освітніх послуг, що базується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права навчатися за місцем проживання, яка передбачає навчання в умовах загальноосвітнього закладу.

З метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти інклюзивні освітні заклади повинні адаптувати навчальні програми та плани, методи та форми навчання, використання існуючих ресурсів, партнерство з громадою до індивідуальних потреб дітей з особливими освітніми потребами.

Офіційний сайт Херсонської обласної державної адміністрації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*