У Черкасах провели загальноміські збори з питань організації навчання дітей з особливими потребами

1 25 1596325 1. особливими потребами, інклюзивної освіти

Одним із пріоритетів розвитку міста цьогоріч визначено інклюзивне навчання, розвиток, соціалізація дітей з обмеженими можливостями в закладах освіти, культури, спорту. На цю тему нещодавно провели загальноміські батьківські збори.

– Особливо важливими для нас є питання соціального захисту таких дітей, – розповідає директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Ірина Топчій. – Усі учасники навчально-виховного процесу (учні, батьки, педагоги) повинні подолати стереотипи у розумінні проблем навчання і виховання дітей з особливими потребами, відійти від концентрування уваги на їх хворобі.

За словами очільниці міської освіти, нині основним завданням є формування позитивного ставлення до дітей з особливими потребами та інвалідністю. Ці діти повинні бути повноправним членами дитячого колективу. Для цього і впроваджується інклюзивне навчання.

У загальноосвітніх навчальних закладах міста у 2013 році навчається 445 дітей з інвалідністю, серед них 149 дітей з обмеженими можливостями.

На зборах батькам розповіли про досвід навчання дітей за інклюзивною формою в інших країнах світу. Минулого року делегація Черкаської міської ради перебувала з візитом у Грузії, де інклюзивне навчання для дітей з особливими потребами здійснюється протягом багатьох років. У Черкасах у травні минулого року провели апробацію інклюзивного навчання на базі школи № 26.

– Враховуючи результати апробації та вивчений досвід, з 1 вересня ми розпочали системне впровадження інклюзивної освіти у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, – зазначає Ірина Топчій. – Почали ми з того, що управлінням та закладами освіти до початку навчального року проведено аналіз контингентів дітей дошкільних та учнів загальноосвітніх закладів з метою виявлення тих дітей, які можуть бути охоплені інклюзивним навчання та проведена роз’яснювальна робота серед батьків.

У місті діють такі форми інклюзивної освіти: спеціальні класи (групи) для дітей з особливими потребами, інклюзивні класи (групи), індивідуальне навчання, дистанційне навчання.

Із 42 загальноосвітніх навчальних закладів 9 мають інклюзивні класи. Це ЗОШ № 5, 6, 10, 15, 21, 26, 32, СШ №28, НВК №34. За інклюзивною формою навчається 20 дітей. Крім того, на базі спеціалізованої школи №3 вже п’ятий рік функціонує інклюзивний клас для дітей з обмеженими фізичними можливостями (ДЦП). Зараз це вже 5-й клас.

Із 53 дошкільних навчальних закладів 8 – компенсуючого типу, у яких виховується 861 дитина: ДНЗ № 13, 27 – для дітей з порушеннями зору, ДНЗ № 29, 31, 35 – для дітей з порушеннями мовлення, ДНЗ № 23 – для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, ДНЗ № 7 – для дітей з порушеннями інтелекту, ДНЗ № 74 (санаторного типу) – для дітей з латентною формою туберкульозу та вилікуваних від туберкульозу. Крім того працюють дошкільні заклади комбінованого типу: у ДНЗ № 54 функціонує група для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату (ДЦП) – 10 дітей; у ДНЗ № 83 налічується 5 груп для дітей з порушеннями зору – 75 дітей. У навчально-виховному об’єднані № 37 у двох дошкільних групах виховується 14 дітей з вадами слуху. Кожна десята дитина дошкільного віку в місті охоплена корекційно-відновлювальною роботою. У 10 дошкільних навчальних закладах працює 11 логопедичних пунктів, у яких проводиться корекція мовлення у 275 дітей.

Спеціалісти освітньої галузі активно працюють у напрямку залучення всіх дітей з особливими потребами до навчання у школі. Нині 44 учні, які у 2011-2012 навчальному році навчалися вдома, у поточному навчальному році приступили до навчання у школах на загальних підставах.

Для навчання дітей з особливими потребами розроблені спеціальні програми на основі рекомендацій психолого-медико-педагогічної консультації, індивідуальні навчальні плани, розклади уроків з урахуванням індивідуальних особливостей цих дітей. У кожному навчальному закладі працюють психологи та соціальні педагоги, які залучаються до роботи з дітьми з особливими потребами. Для учнів, які потребують сторонньої допомоги, забезпечено супровід – залучені соціальні працівники міського центру соціальних служб.

Міською владою здійснюються заходи щодо підтримки дітей з особливими потребами. Із 2003 року щорічно дітям з особливими потребами виплачується стипендія міського голови «За високі досягнення в інваспорті». Таку стипендію в цьому році отримує учень НВО № 37.

Також на зборах провели анкетування, де батьків запитали їхню думку про впровадження інклюзивної освіти в місті. Зокрема, де краще вчитися їхній дитині (у школі чи вдома), чи приділяють достатньо уваги дітям вчителі, чи залучається дитина у позакласних заходах, як працюють з дитиною, як ставляться до дитини однокласники тощо.

Подібні загальнобатьківські збори проводитимуть і надалі.

ДОВІДКА:

Інклюзивне навчання – комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами шляхом їхнього навчання у загальноосвітньому, дошкільному та позашкільному закладі на підставі застосування особистісно-орієнтованих методів навчання, із урахуванням індивідуальних здібностей.

Мета інклюзивної освіти:

– адаптація та інтеграція дітей з особливими потребами в освітнє середовище;
– рівний доступ всіх дітей до якісної освіти;
– розуміння суспільством проблем інвалідності;
– виховання небайдужості, толерантного ставлення до дітей з особливими потребами.

Черкаси – офіційний портал міської ради, міського голови, виконавчого комітету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*