11 % українських дітей мають порушення психофізичного розвитку

1 04 1-IMG 3192-001 i 2. особливими потребами, інклюзивної освіти

  1 04 1-IMG 3192-001 i 1У Міністерстві освіти обговорили питання впровадження інклюзивного навчання та зазначили важливість інтегрування дітей з особливими потребами у загальноосвітній процес

Під час засідання колегії Міністерства освіти і науки, що відбулося 1 березня, було обговорено питання реалій та перспектив упровадження інклюзивного навчання в ЗНЗ.

За словами начальника відділу інклюзивної освіти та інтернатних закладів Віри Шинкаренко, за останні 3 роки в Україні відбулися докорінні зміни щодо забезпечення якісною освітою дітей з особливими потребами.

Вона зазначила, що важливою умовою вирішення питання, є інтеграція дітей з особливими потребами у суспільство, загальноосвітній навчальний простір і – особливо – шляхом інклюзивного навчання. На її думку, важливим аспектом в реалізації процесу інклюзивної освіти має стати вивчення та упровадження в навчальний процес як вітчизняного, так і зарубіжного досвіду.

Шинкаренко поінформувала про українсько-канадський проект “Впровадження інклюзивної освіти в Україні”, реалізація якого спільно з громадськими організаціями продовжується протягом 4 років. Так, у рамках проекту внесено зміни у законодавчі та нормативно-правові акти з питань освіти дітей з особливими потребами, розроблено відповідні програми з навчання педагогічних працівників.

Вона також поінформувала, що за даними Центральної психолого-медико-педагогічної консультації за підсумками 2011 року, в Україні виявлено майже 865 тис. дітей з порушеннями психофізичного розвитку, що становить близько 11% від загальної кількості дітей в Україні.

Водночас, станом на 1 грудня 2012 року кількість дітей з особливими потребами, інтегрованих у загальноосвітній процес, у тому числі, дітей-інвалідів, становить понад 70 тис. осіб, причому найкраще процес інтеграції проходить у Сумській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях.

“Ще один принцип реалізації процесу якісної інклюзивної освіти – підготовка та відбір висококваліфікованих педагогічних працівників, які під час проведення навчально-виховного процесу зможуть знайти правильний підхід до кожної дитини та успішно співпрацювати з батьками таких дітей”, – зазначила Шинкаренко. Зокрема, урядовою постановою № 635 внесено посаду асистента вчителя та розроблено кваліфікаційну характеристику до цієї посади.

У свою чергу міністр Дмитро Табачник зазначив, що головним питанням є зміна психології суспільства щодо дітей з особливими потребами.

“Повноцінна інтеграція дітей з особливими потребами у загальноосвітній процес та надання таким дітям якісної освіти на тому ж рівні, на якому вона надається у звичайних класах та школах, можливі лише за умови відповідного ставлення суспільства і кожної окремої людини до дітей, охоплених інклюзивною формою навчання”, – зазначив міністр освіти.

Osvita.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*