В Україні запускається нова освітня програма для аутистів

1 25 6 701. дитина з майбутнім, аутизму

Іноземні фахівці виступили з ініціативою привозити в Україну і адаптувати літературу з аутизму для українських педагогів і батьків. Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» стане одним з головних партнерів з розповсюдження такої літератури. Це рішення було прийнято в результаті зустрічі в Адміністрації Президента.

Українську сторону представляли народний депутат України Юрій Мірошниченко, засновник Фонду «Дитина з майбутнім» Інна Сергієнко, директор Фонду Лариса Рибченко, голова Асоціації батьків дітей з аутизмом Євгенія Панічевська, заступник президента Української Медичної Місії Анатолій Дейнега. Іноземну частина представляли дитячий лікар і президент Української Медичної Місії Джеймс Піпон, автор першого документального фільму про аутизм Томас Саксон, його помічник і громадський діяч Метью Овенс.

На зустрічі обговорювалися питання, які робоча група планує вирішити вже цього року:

– відкриття діагностичних центрів по всій Україні;

– експертна робота з педагогами, психіатрами і соціальними працівниками;

– збільшення інформованості суспільства шляхом поширення інформаційних матеріалів.

«Ми вже давно поставили перед собою завдання донести до суспільства інформацію про аутизм і будь-які зміни в цій сфері. Звичайно ж, у першу чергу така діяльність адресується батькам, які виховують дітей-аутистів, і педагогам. Саме ці люди повинні знати все про такий розлад, інакше як боротися з ворогом, якого не знаєш в обличчя? Ми дуже вдячні містеру Піпону за його допомогу. Така інформаційно-просвітницька діяльність зможе закласти необхідний фундамент для відкриття регіональних центрів з аутизму по всій Україні», – каже Інна Сергієнко, засновник Фонду «Дитина з майбутнім».

Аутизм — розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку та характеризується вираженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Зазвичай батьки помічають ознаки аутизму впродовж перших двох років життя дитини. Аутизм проявляється, перш за все, через затримку мовного або розумового розвитку та небажанні дитини контактувати із оточуючими. Поширеність розладів аутичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани наголошуються приблизно в 4 рази частіше, ніж у дівчаток. Число людей, у яких виявлено аутизм, різко зросло з 1980-х років, частково через зміну підходів до діагностики. Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти у набутті навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.

Міжнародні громадська організація «Фонд допомоги дітям із синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» (www.cwf.com.ua) утворена у 2009 році з метою консолідації батьків, в сім’ях яких ростуть діти з індивідуальними потребами, надання соціального захисту їм та іншим членам їх сімей, а також сприяння в організації заходів, спрямованих на надання допомоги дітям із індивідуальними потребами. Школа-садок «Дитина з майбутнім» – проект Фонду, який є єдиним в Україні навчально-реабілітаційним закладом повного дня для дітей з особливостями розвитку.

Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*