У Житомирі розвиватиметься інклюзивна освіта

1 02 DSC 01387 2. особливими потребами, інвалідністю, інвалідів, інклюзивної освіти

  1 02 DSC 01387 1

Обласний семінар «Міжвідомча діяльність у впровадженні інклюзивної освіти» розпочався 01 квітня 2013 року у м. Житомирі за підтримки Національної Асамблеї інвалідів України.

Два дні поспіль представники управлінь освіти, соціального захисту, депутати, спеціалісти соціально-педагогічних консультацій, директори шкіл, громадських організацій у рамках канадсько-українського проекту «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами» перейматимуть досвід впровадження інклюзивного навчання в Україні, знайомитимуться із законодавчо-нормативною базою цього процесу, механізмами співпраці державних структур та громадських організацій, питаннями формування інклюзивної політики та архітектурної доступності шкіл.

Депутат міської ради Неля Ковалюк говорить, що у місті вже помітні деякі зміни для потреб людей з інвалідністю, необхідним кроком є і поширення інклюзивної освіти: «Я сподіваюся, що спільно ми зможемо запровадити інклюзивну освіту у м. Житомирі. Для цього необхідно змінити нашу ментальність, наше суспільство. Для того, щоб змінити когось, потрібно змінити спочатку себе. Щомісячно ми проводимо заходи, які сприяють впровадженню інклюзивної освіти в м. Житомирі».

Начальник відділу Національної Асамблеї інвалідів України Лариса Байда говорить, що Житомир має бажання і порив у запровадженні інклюзивної освіти. У цьому члени Асамблеї переконалися під час всеукраїнських конференцій. Саме тому такого роду семінар проходить в м. Житомирі.

Участь у семінарі взяв і Житомирський міський голова Володимир Дебой. Керівник міста підкреслив, що міська влада готова підтримати проекти ширшої реалізації інклюзивної освіти. «Цю роботу необхідно продовжувати для того, аби освіта для дітей з особливими потребами була більш доступною, а вони відчували себе потрібними, частинкою суспільства. Цей семінар – можливість здобути новий досвід і знання для роботи з дітьми, які потребують інклюзивної освіти. У м. Житомирі таких дітей майже 2 тисячі», – сказав мер міста та подякував депутату міської ради Нелі Ковалюк за активну позицію та багаторічну роботу у напрямку підвищення комфорту, соціалізації людей з інвалідністю.

У Житомирі вже зроблено перші кроки до запровадження інклюзивної освіти для дітей, які того потребують. Для майже 1400 вихованців дошкільних навчальних закладів створено належні умови, працюють окремі спеціальні групи для дітей із порушенням мови, зору, слуху, психічного розвитку, опорно-рухового апарату. Нині у 25 дошкільних закладах сформовано 77 таких груп. Загальноосвітні школи Житомира також мають класи інклюзивного навчання.

Нагадаємо, у минулому році в м. Житомирі відкрито Центр соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю. Володимир Дебой повідомив, що цьогоріч у планах міста – відновлення роботи басейну на базі Центру.

Начальник управління освіти ОДА Олександр Пастовенський говорить, що запровадження інклюзивного навчання – важливий і необхідний для суспільства крок. Адже дуже часто діти, які мають фізичні вади, просто вражають своєю стійкістю, внутрішнім світом та талантами. Тому інклюзивна освіта – це можливість для таких дітей реалізувати себе в житті.

Начальник управління освіти міської ради Валентина Весельська упевнена, що педагоги міста не мають сприймати навчання дітей із особливими потребами як проблему, необхідно просто знайти до цих дітей підхід. Тому для цього у Житомирі заклади, де впроваджена інклюзивна освіта, мають належну матеріально-технічну базу, укомплектовані штати, тут працюють вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, практичні психологи. У Житомирі функціонує спеціальний навчально-виховний комплекс №59, в якому виховується 135 дітей із порушенням психічного розвитку та хворих на дитячий церебральних параліч. «Система освіти міста працює над тим, щоб ми могли забезпечити таких дітей можливостями до широкого безперешкодного доступу до навчання», – мовила Валентина Весельська.

02 квітня участь у семінарі візьмуть директори шкіл. Серед основних питань, які детально розглядатимуться упродовж двох днів – ключові аспекти інклюзивного навчання, міжвідомчий підхід у впровадженні інклюзивного навчання, архітектурна доступність шкіл, роль психолого-медико-педагогічної консультації.

Організатори семінару: Національна Асамблея інвалідів України, Канадський центр вивчення інвалідності, Житомирська обласна громадська організація людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я».

Управління по зв’язках з громадськістю

Житомирська міська рада +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*