Програма “Розквіт” допоможе дітям з аутизмом забезпечити право на освіту

1 10 b38806bd1613390d. аутизмом, особливими потребами

4 квітня 2013 року Програмі розвитку дітей дошкільного віку з аутизмом «Розквіт» надано гриф Міністерства освіти і науки України. Для інформування вчителів та громадськості про нові підходи до освіти дітей з особливими потребами документ розміщено на сайті Міністерства освіти і науки.

Комплексна програма розвитку дітей дошкільного віку з аутизмом «Розквіт» (за заг. ред. Скрипник Т.В.) розроблена з урахуванням сучасних тенденцій щодо інклюзивної освіти дітей з особливими потребами, а також – новітніх підходів до навчання та розвитку дітей з розладами аутичного спектру.

У Програмі розкрито особливості психолого-педагогічного супроводу дітей з аутизмом у контексті всебічного розвитку, визначено науково-методичні засади вивчення дітей зазначеної категорії. Зокрема, програма спрямована на формування життєвих компетенцій як пріоритетного напряму розвитку дитини, містить навчальний матеріал, що базується на особливостях психічного розвитку дітей з аутизмом. Особливу увагу приділено роботі з організації корекційно-розвивальних та навчальних занять в умовах мікрогрупи; закріплення за кожною дитиною кваліфікованого фахівця.

Програма є комплексною та охоплює п’ять ліній розвитку (видів активності): соціально-емоційну, комунікативно-мовленнєву, художньо-естетичну, фізичну та пізнавальну, які узгоджені з програмою виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина». Кожна з ліній розвитку подана у Програмі, як повноцінна складова корекційно-розвивального та навчального процесів, які складають цілісну систему.

Практичну значимість Програми посилюють обґрунтовані умови продуктивного навчання та розвитку дітей з аутизмом, а також методи та форми подання навчального матеріалу, зважаючи на унікальність психічної організації цих дітей.

Особливу цінність мають викладені у структурованій формі рекомендації для батьків.

Програма «Розквіт» розміщена на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки у розділі «Освіта осіб з особливими потребами».

Прес-служба Міністерства освіти і науки

Урядовий портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*