У ЖДУ розпочав роботу міжнародний семінар з питань підвищення якості інклюзивної освіти

1 20 img L 1 751 1371629779IO 2. дітей-інвалідів, реабілітації, інклюзивної освіти

  1 20 img L 1 751 1371629779IO 118 червня 2013 року у конференц-залі Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття семінару «Професійний супровід дітей з інвалідністю в умовах навчання у державних та приватних школах», який триватиме до 21 червня включно.

Як повідомляє прес-центр університету, міжнародний семінар із впровадження інклюзивної освіти в Україні уже втретє проходить у рамках українсько-італійського проекту ЖДУ імені Івана Франка «Інклюзивна освіта в Житомирі». Протягом трьох днів науковці, керівники громадських організацій і спеціалізованих закладів, психологи та соціальні працівники зможуть перейняти досвід іноземних партнерів щодо поліпшення якості інклюзивної освіти в Житомирі та області.

Італійську сторону на семінарі вже традиційно представив професор Болонського університету, референт і науковий координатор проекту Дімітріс Аргіропоулос. Разом із професором прихали й відповідальний за проектування, комунікації та фондрайзинг соціального кооперативу «Ноїв ковчег» Алесандро Альбергамо, президент громадської організації «Ключі від Дому» Ріно Монтанарі та члени громадської організації «Ключі від Дому» Альберто Монтанарі й Едда Каллегарі.

Відкрив семінар ректор ЖДУ імені Івана Франка Петро Саух. «Приємно вітати учасників семінару. Особливо хотів би висловити вдячність італійським партнерам, які діляться досвідом, що напрацьований в Італії. В ЖДУ імені Івана Франка приділяється особлива увага проблемам інклюзивної освіти, особливо в останні роки. Так, кілька викладачів і студентів прониклися духом інклюзивної освіти і займаються цією роботою у школі «Всесвіт», «Місія в Україну», здобувають гранти та стажуються у Великобританії. Практична діяльність з проблем інклюзивної освіти засвідчує, що щоразу виникає низка нових питань, тому обмінюватися досвідом надзвичайно важливо», – зазначив Петро Саух.

З привітальним словом до учасників семінару звернулися заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Долгих, професор Болонського університету Дімітріс Аргіропоулос, керівник Департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Галина Корінна, декан соціально-психологічного факультету університету, координатор проекту «Інклюзивна освіта в Житомирі» Олександр Музика та ін.

«Щоразу, як я приїжджаю до Житомира та цього університету, відчуваю себе як дома! – сказав професор Дімітріс Аргіропоулос, – Хочеться, щоб і діти з «особливими потребами» теж відчували себе скрізь, як удома!». Також професор Болонського університету зазначив, що за минулий рік Україна, в тому числі Житомир зробив значний прорив у запровадженні інклюзивної освіти: є відповідна законодавча база, створено Житомирський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської обласної ради, на Житомирщині діють шість центрів реабілітації у містах Бердичеві, Коростені, Новограді-Волинському, Житомирі та Коростишівському і Новоград-Волинському районах. «Ваше ставлення до дітей-інвалідів неймовірне! Дослідження, рекомендації семінарів, які проводяться у ЖДУ імені Івана Франка, без допомоги влади не мали б необхідної сили», – сказав Дімітріс Аргіропоулос.

Зауважимо, що участь у відкритті семінару також брали член ЖОБФ «Арка», засновник школи «Всесвіт» Софія Окунєва, завідувач обласної психолого-медико-педагогічної консультації Алла Шовтюк, директор приватної україно-італійської ЗОШ «Всесвіт» Марія Левченко, директор обласного центру соціальної реабілітації для дітей-інвалідів Житомирської обласної ради Лариса Дорошенко, заступник голови ГО «Молодь. Жінка. Сім’я» Володимир Пашинський, провідний спеціаліст управління освіти Житомирської міської ради Ольга Єрмакова.

На завершення урочистого відкриття семінару було зроблено колективну світлину на пам’ять.

Міністерство освіти і науки України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*