У Ковелі дітям із особливими потребами допомагають адаптуватися у суспільстві

1 28 image 2. дітей-інвалідів, особливими потребами

  1 28 image 1У навчально-виховному комплексі «Дошкільний навчальний заклад – спеціальна школа І ст. № 7» існує унікальна система роботи із дітьми дошкільнятам з особливими потребами. Про йшлося під час прес-туру для волинських журналістів, який був присвячений підготовці до нового навчального року та інклюзивній освіті, – інформує «Волинська правда».

Завідувач НВК Віра Чубата розповіла, що у цьому навчальному закладі забезпечують рівний доступ до якісної освіти через навчання дітей-інваліді в школі І ступеня, дбають про інтеграцію в суспільство та адаптацію в соціумі дітей з особливими потребами та фізичну реабілітацію дітей.

Заклад почав функціонувати у 1997 році на запит батьків, які тоді вирішили таки «вийти із підпілля» і поділитися своїми проблемами із оточуючими. Починали тоді із спроб і помилок, а зараз вводять дітей у соціум. Емблемою закладу є горлиця із пташеням як символ материнської турботи. Тут немає чужих дітей, тут усі свої. Діти із особливими потребами та здорові дітлахи граються разом на одному спільному дитячому майданчику.

У цьому дитсадочоку виховуються діти із ДЦП. Завдяки тому, що їхні діти відвідують садочок, батьки можуть спілкуватися із собою. У черзі до садочка зараз 8 дітей-інвалідів за направлення спеціальної комісії, тобто, попит на роботу закладу є.

Тут із дітками займаються лікувальною фізкультурою, працює із ними логопед. Для потреб дітей – різного розміру ліжка та парти, є навіть індивідуальні. З батьками та маленькими вихованцями працює і соціальний педагог, який має переконати матір хворої дитину у тому, що вона не сама і підвищити її статус у суспільстві, адже часто такі жінки залишаються сам на сам із хворою дитиною.

Діють у садочку різновікові групи та театр, де діти вчаться бути взаємовихованими та лікуються за допомогою казкотерапії. Головний спеціаліст управління освіти Волинської ОДА Тетяна Соломіна зауважила, що казкотерапія є дуже важливою для дітей із особливими потребами, адже за допомогою певних емоцій можна переступити через себе і свої вади. Є тут й фіто-вітальня та аромокімната. Оздоровлюють дітей масажами та інгаляціями.

У цьому навчальному закладі діти із особливими потребами можуть без стресу перейти із дитсадочку до початкової ланки середньої освіти. Момент становлення буде спрямований швидше на знання, а не на адаптацію до нових умов. Завідувач закладу Віра Чубата зауважила, що діти із задоволенням ходять і до школи, і до садочка.

Головний спеціаліст управління освіти Волинської ОДА Тетяна Соломіна сказала, що влада почула потребу, батьки зробили багато років назад крок, а виграли у результаті діти. Вона переконана, що інші батьки дітей із особливими потребами мають зрозуміти, що дітей-інвалідів слід віддавати до навчальних закладів, щоб вони могли виховувати одне одного і адаптуватися до суспільства, а здорові дітки завдяки спілкуванню із неповносправними ставатимуть добрішими.

Нагадаємо, що відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, у 2013 році окрема увага має бути приділена дітям з особливими потребами, виховання і розвиток яких потребує значних зусиль і коштів. Тому новими соціальними ініціативами буде збільшено надбавку на догляд за дитиною-інвалідом (з найтяжчим ступенем функціональних обмежень) на 25 % (з 486 до 729 гривень для дітей віком до 6 років та з 605 до 907 гривень для дітей віком 6-18 років). Розмір допомоги для догляду за дитиною-інвалідом, яка потребує постійного стороннього догляду, буде збільшено у півтора рази, що дасть кожній сім’ї додатково від 243 до 302 гривень щомісяця залежно від віку дитини.

Оперативно і стовідсотково мають вирішуватись питання забезпечення дітей з особливими потребами життєво необхідними засобами реабілітації – протезними, ортопедичними виробами, засобами спілкування та обміну інформацією. Вони не повинні опинятися на узбіччі повноцінного життя.

Важливим напрямком нових соціальних ініціатив – є забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання у сім’ї.

Створення протягом 2013-2014 років мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів (відділень при реабілітаційних центрах) дасть змогу піклуватися про 15 тисяч дітей з особливими потребами.

Через скрутне матеріальне становище батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи та доглядати їх, тому вимушені віддавати дітей до інтернатних закладів. Можливість залишити на декілька годин протягом доби дитину-інваліда у спеціалізованому закладі створить умови для сімейного виховання дітей-інвалідів, отримання позитивної динаміки з реабілітаційних заходів.

«Волинська правда» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*