На Хмельниччині проведено обласний семінар-нараду щодо впровадження інклюзивного навчання в освітніх закладах

1 04 86245 2. особливими потребами, інклюзивного навчання

  1 04 86245 1Сьогодні особливо важливим є питання інклюзивного навчання для дітей з особливими потребами. Воно постійно перебуває на порядку денному у влади. В рамках реалізації Соціальних ініціатив Президента України щодо створення умов для всебічного розвитку кожної дитини та розвитку інклюзивної освіти на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти відбулась обласна семінар-нарада з питань щодо впровадження інклюзивного навчання в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах на період до 2015 року під керівництвом начальника управління освітньої діяльності та кадрової роботи департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації Марії Гаврішко.

В його роботі взяли участь працівники Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та методисти, які координують питання інклюзивного навчання в районі (місті), та голів районних (міських) психолого-медико-педагогічних консультацій (ПМПК).

Марія Гаврішко зауважила, що в області кожного року збільшується кількість дітей з особливими потребами. Згідно статистичних даних в області 820 дітей навчається за індивідуальними планами, 174 дитини навчається інклюзивно. За її словами, школи-інтернати не мають можливості прийняти таку кількість дітей. Тому виникає потреба навчати таких дітей у звичайних школах. Завдяки цьому діти з особливими потребами матимуть можливість соціалізуватися в суспільстві.

Олександр Попик, тимчасово виконуючий обов’язки ректора ХОІППО акцентував увагу на сучасних технологіях удосконалення професійної компетентності педагогічних працівників, підготовка їх до роботи в умовах інклюзивної освіти

Голова обласної психолого-медико-педагогічної консультації Неля Грицюк розкрила форми та особливості роботи психолого-медико-педагогічних консультацій в організації навчально-корекційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, в тому числі, охопленими інклюзивним навчанням.

Наталія Савчук, методист відділу дошкільної, початкової та спеціальної освіти ХОІППО підвела підсумок семінару, зосередивши увагу присутніх щодо надання корекційно-реабілітаційної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються в класах з інклюзивним навчанням.

Учасники висловили думки щодо необхідності співпраці ПМПК з громадським організаціями інвалідів, метою яких є створення особливих умов для дітей з особливими освітніми потребами та формування нової світоглядної генерації толерантного співіснування.

Міністерство освіти і науки України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*