Фахівці обговорили питання отримання дітьми з порушеннями інтелекту документа про базову загальну середню освіту

1 18 3 00030933 2. порушеннями інтелекту

  1 18 3 00030933 116 вересня 2014 року відбувся круглий стіл за участю представників громадських організацій, центральної психолого-медико-педагогічної консультації, науковців та керівників загальноосвітніх навчальних закладів щодо обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку документів про освіту і вчені звання в Україні», в частині отримання дітьми з порушеннями інтелекту документа про базову загальну середню освіту.

Це питання турбує останнім часом батьків, вчених, педагогів, які працюють з дітьми зазначеної категорії в спеціальних навчальних закладах, спеціальних та інклюзивних групах загальноосвітніх навчальних закладів, де навчаються діти з порушеннями інтелекту (зокрема, легкою та помірною розумовою відсталістю).

Метою проекту постанови є розроблення єдиного зразка документа про отримання базової загальної середньої освіти, для випускників з числа дітей з розумовою відсталістю, спеціальних шкіл навчальних закладів та спеціальних та інклюзивних класів загальноосвітніх навчальних закладів.

В обговоренні взяли активну участь Наталія Скрипка, виконавчий директор Національної Асамблеї інвалідів України; Наталія Софій, директор ВФ «Крок за кроком»; Раїса Кравченко, голова правління благодійного товариства допомоги інвалідам та особам з інтелектуальною недостатністю; Сергій Кур’янов, керівник БО «Даун Синдром» та інші.

Всі учасники круглого столу підтримали проект постанови, звернувши увагу на своєчасність його розроблення, враховуючи необхідність отримання документа про освіту єдиного зразка дітьми з порушеннями інтелектуального розвитку, незалежно від місця їхнього навчання, бо це є гуманістичний підхід до кожної дитини, з урахуванням її особливих потреб, можливостей.

Також обговорювалися питання за участю науковців з Інституту спеціальної педагогіки НАПН, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН, директорів шкіл щодо розроблення та використання під час навчального процесу, незалежно від місця навчання учня, індивідуальної навчальної програми для учнів з порушеннями психофізичного розвитку, розроблення якісних показників критеріїв оцінювання цих учнів.

З новими підходами до розроблення навчально-методичного забезпечення для учнів з особливими освітніми потребами, зокрема з порушеннями інтелекту, та результатами цієї роботи поділилася Наталія Макарчук, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту спеціальної педагогіки НАПН.

Проект постанови КМУ «Про внесення змін до переліку документів про освіту і вчені звання в Україні», з урахування пропозицій фахівців, найближчим часом буде оприлюднено на офіційному веб-сайті МОН для широкого громадського обговорення.

Міністерство освіти і науки України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*