Про особливості інклюзивної освіти у вищій школі йшлось під час наукової конференції в Харкові

1 03 3 dd2fd57-1314841825-002. особливими потребами

Інвалідність — не вирок! Наукова конференція на тему: «Інклюзія та інтеграція у вищій школі» пройшла на базі Харківського національного університету імені Каразіна. Фахівці обговорили можливості залучення інвалідів у суспільство як повноправних його членів, аби ті легко навчалися, працевлаштовувалися та брали активну участь у всіх сферах життєдіяльності.

Велика кількість осіб з особливими потребами щодня доводять суспільству, що фізичне здоров’я — не головне, якщо людина прагне спілкуватися та досягати успіхів. Звернувши увагу на таких «особливих» дітей, фахівці кафедри журналістики університету імені Каразіна разом із представниками регіонального університету радіоелектроніки 2 роки тому запровадили науковий проект, пов’язаний з інтегрованою освітою для осіб з особливими потребами. Нині конференція «Інклюзія та інтеграція у вищій школі» стала своєрідним підсумком виконаної роботи, розповіла співорганізатор проекту Любов Хавкіна.

Любов Хавкіна, зав. кафедри журналістики ХНУ ім. Каразіна

Ми послухали про, власне, журналістське висвітлення проблем осіб з особливими потребами. Послухали про загалом можливості соціальної комунікації і всіх каналів масової комунікації у допомозі особам з особливими потребами в їх адаптації. Послухали представників технічних кафедр технічних наук, щодо того, яким чином вони можуть допомогти на рівні медичному і технічному. І послухали, власне, практиків про те, яким чином влаштовується процес навчання і працевлаштування.

У межах конференції зібралися представники державних та суспільних об’єднань Харківщини, які задіяні або ж зацікавлені у процесі інтеграції. Вся інформація була розподілена за спеціальними секціями — всього їх було 6. Неабияку увагу приділили порівнянню вітчизняних та закордонних методик інклюзії, тобто реального включення осіб з інвалідністю в активне суспільне життя.

Геннадій Амірбеков, директор «Центру професійно-технічної освіти №2»

Наши коллеги ездили в Швецию, я был в Канаде, ездили в Германию и везде видели, что есть там какие-то особенности, но и в то же время, говорят, что есть у нас своя методика — она не хуже, чем у них.

Одна з учасників конференції Богдана Черняєва знає з власного життя про найболючіші проблеми осіб з особливими потребами.

Богдана Черняєва, учасниця конференції

Я не считаю, что детей нужно как бы изолировать. Дети, ну примерно такие как я, будем так говорить, они должны приучиться к обществу. Может с какой-то стороны, общество должно приучиться к нам. Я с детства была вокруг нормальных здоровых детей. У меня есть друзья, которые мне иногда сказали: «Ты нас научила доброте. Вот, потому что мы смотрели на тебя — мы учились доброте».

Після офіційної частини конференції, на гостей чекав особливий концерт. Юні учасники якого демонстрували свої таланти, аби показати, що людина з інвалідністю може повноцінно жити, відпочивати, навчатися і творити.

Аліна Фірсанова

ОТБ — Харківська обласна державна телерадіокомпанія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*