Для незрячих студентів-медиків озвучують лекції і адаптовують навчальну літературу

1 22 audiobooks. незрячих, інвалідів

До грудня 2014 року ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розробила і озвучила 16 аудіокурсів з анатомії, фізіології, інфекційних захворювань, основ неврології, масажу та ін. Над опрацюванням та озвучуванням лекцій працювали викладачі Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського.

Організатори проекту планують створити окремий мережевий ресурс для розміщення готових аудіолекцій, якими могли б скористатися усі студенти-медики з різних куточків України. Зараз триває робота над озвученням лекцій і поширенням вже готового матеріалу львівським студентам з вадами зору.

«Ми завдячуємо викладачам Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського за активну і безкорисливу допомогу, а також донору – БФ «Розвиток України» за фінансування послуг студії звукозапису. Впевнені, що через певний проміжок часу спільними зусиллями вдасться досягти поставленої мети – забезпечити незрячих студентів-медиків навчальними матеріалами, незалежно від місця їх проживання чи навчання. Приємно, що така ініціатива вкотре стартувала зі Львова». — Оксана Потимко, керівник ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Контактна особа: Оксана Потимко, тел. 097 244 06 84.

Довідка

У 2007 році спеціально для інвалідів по зору, які прагнули здобути професію масажиста, відкрили окрему спеціальність у Львівському державному медичному коледжі ім. А. Крупінського – «медична сестра з масажу». Поява нового факультету для незрячих стала справжнім проривом, адже на той час в Україні діяли лише три медичні коледжі, які приймали на навчання незрячих студентів: Генічеське, Чернівецьке, Київське (виключно на платній основі).

Львівський коледж виявився найбільш пристосованим для студентів-медиків з глибокими ураженнями органів зору. Навчальні аудиторії облаштували в Міжрегіональному центрі соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів на вул. Хуторівка, 38. Там само незрячі студенти отримали житло та харчування. Студентів також забезпечили обладнанням для запису лекцій, стипендією. Першими студентами коледжу в 2007 році стали 10 інвалідів I та II групи по зору з п’яти областей України.

Єдиним невирішеним питанням залишалось забезпечення незрячих студентів-медиків адаптованою навчальною літературою. Рельєфно-крапкових підручників не було. У 2013 році директор Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупінського проф. Марія Шегедин звернулась до виконавчого директора Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксани Потимко з пропозицією про партнерство в напрямку подолання проблеми з відсутністю підручників.

За підтримки БФ «Львівська освітня фундація», протягом весни-осені 2013 року виготовлено 5 аудіокурсів лекцій. З грудня 2013 р. до допомоги долучився БФ Ріната Ахметова «Розвиток України», надавши організації відповідний грант для оплати послуг студії звукозапису.

Діяльність над виготовленням повного курсу аудіолекцій триватиме й надалі.

Марта Плішило

Львівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*