Де отримати вищу освіту людям з інвалідністю?

1 12 5 dd2fd57-1314841825-002 1 2. пандус, інвалідністю

  1 12 5 dd2fd57-1314841825-002 1Чи можуть вінницькі вузи приймати людей з інвалідністю та чи здатні вони забезпечити таким студентам рівні та інклюзивні умови навчання

– Жоден з вінницьких навчальних закладів не пристосований для того, щоб повноцінно забезпечити нормальні умови студентам, які мають інвалідність, – розповідає голова громадської організації “Гармонія” Раїса Панасюк. – Якщо університет чи інститут має біля свого корпусу пандус, то це ще не є доступність.

За словами Раїси, є дуже багато вимог до доступності.

– Має бути відповідний санвузол, спеціальна ширина дверей, нівельовані пороги, – говорить Панасюк. – Взагалі навчальний заклад – це не тільки архітектура. Для людей з порушенням зору матеріали мають подаватися в аудіоформаті або студенти повинні забезпечуватися спеціальними книгами зі шрифтом Брайля. Нечуючим студентам лекції повинен викладати сурдопедагог.

Голова громадської організації каже, що люди вступають у навчальні заклади, не тому, що зручно чи доступно, а тому що хочуть мати освіту.

– Ми навчаємо, як правильно просити про допомогу. У нас працює служба перевезення та доставки, – каже Раїса Панасюк. – Також ми звертаємось до керівництва вузів, щоб вони якось мінімізували ті бар’єри, які існують. Ну звичайно, якщо студенту з інвалідністю важко навчатися на денній формі навчання, то він переходить на заочну форму.

Марія Лєхова навчається в університеті “Україна”. Дівчина пересувається на візку.

– Загалом навчатися можна, головне мати бажання? – каже Марія. – Більшість людей на візках готові пристосуватися до будь-яких умов для досягнення своєї цілі, але якби

були створені стовідсоткові умови доступності у всіх навчальних закладах, це б набагато полегшило нам шлях до отримання освіти.

  1 12 5 1433924810 інфо 2

“Вища школа” поки не готова до повного інклюзиву

– Для кожної категорії людей з інвалідністю існує своя доступність, – розповідає, заступник директора з науково-педагогічної роботи університету “Україна Світлана Ілініч. – Наш університет працює здебільшого з нечуючими студентами. На сьогодні у нас навчається більше 80 студентів з інвалідністю, більшу частину з них становлять нечуючі студенти, близько восьми людей – це ті, які мають проблеми з зором. Також навчаються студенти, у яких проблеми з опорно-руховим апаратом. Вони зазвичай отримують освіту на заочній форму навчання.

За словами Світлани Ілініч, матеріал нечуючим подають у вигляді структурних схем. Студентам-візочникам в університеті ставлять заняття тільки на першому поверсі.

– На жаль, архітектура цього приміщення не дозволяє нам встановити тут ліфт, – каже педагог. – У нас їдальня на першому поверсі, спеціально обладнаний туалет на першому поверсі, розклад на першому поверсі.

Світлана Ілініч каже, що проблема впровадження інклюзивної освіти не в доступності.

– Ми ставимо в рівні умови людей з інвалідністю та інших студентів, – говорить заступник директора з науково-педагогічної роботи. – Замало встановити пандуси, ліфти. Найважливіше – це спеціальна підготовка вчителів, батьків та самих студентів. Це дуже складний процес. І на сьогодні вища школа до впровадження інклюзії не готова. В принцип університету “Україна” одразу ж закладалося, що він створюється для того, щоб бути доступним для студентів з інвалідністю.

Головне – це бажання навчатися

У Вінницькому педагогічному університеті кажуть, що якщо людина хоче навчатися, то ніщо не може бути їй перешкодою.

– За останніх років 15 наш університет закінчувало багато людей з інвалідністю, людей, які пересувалися на візочках, – розповідає начальник відділу виховної роботи педагогічного університету Людмила Бровчак. – До нас їх привозили спеціальні машини. Якщо людині на візку було важко їхати по пандусу, то у нас були чергові студенти, які допомагали їм заїхати на поверх.

За словами Людмили Бровчак, студенти з інвалідністю навчаються в загальних групах.

– У нас був випадок, коли одна з наших студенток була незрячою, – говорить педагог. – Тоді наша бібліотека виписувала їй спеціальну літературу з шрифтом Брайля. Ми створюємо такі умови, щоб люди з інвалідністю не акцентувалися на тому, що вони мають якісь проблеми зі здоров’ям.

Водночас для нечуючих дорога у Вінницький педагогічний закрита. Начальник відділу виховної роботи розповіла, що сурдопедагога вони не мають.

До прийому людей з інвалідністю готові

У Вінницькому аграрному університеті кажуть, що у них є все, щоб приймати на навчання людей з інвалідністю.

– Для студентів з інвалідністю у нас складається спеціальний графік, щоб їм було зручно, – говорить директор центу довузівської підготовки, профорієнтаційної роботи та прийому на навчання ВНАУ Владислава Бондаренко. – Для більшого комфорту ми намагаємось читати пари в аудиторіях на першому поверсі. У нас також є ліфт та електронна бібліотека. За словами Владислави Бондаренко, в навчальному закладі також працюють психологи, які можуть бути сурдоперекладачами.

Вчитися можна, проте не на всіх спеціальностях

Людям з інвалідністю у Вінницькому національному технічному університеті спеціальність можна здобути не на всіх факультетах.

– Якщо у нього проблеми з зором, то на факультет, де багато потрібно буде працювати за комп’ютером, його не візьмуть, – розповідає перший проректор з науково-педагогічної роботи по організації навчального процесу та його науково-методичного забезпечення Олександр Романюк. – Так само, якщо у нього проблеми з опорно-руховим апаратом, то автомеханіком він працювати не зможе.

Будемо пристосовуватись

У Вінницькому торгово-економічному університеті кажуть, що у них є пандус, ліфт та дистанційне навчання, тому отримати освіту людям з інвалідністю – не проблема.

– У нас не навчалися незрячі або нечуючі студенти, – говорить заступник директора з навчально-методичної роботи ВТЕІ КНТУ Лілія Мартинова. – Однак, якщо такі люди виявлять бажання навчатися в нашому закладі, то ми буде шукати шляхи вирішення проблем. На сьогодні у нас є пандус, ліфт та аудіокниги. Також люди з інвалідністю для зручності можуть обрати собі дистанційну форму навчання.

Лікарі мають бути здоровими

У Вінницькому національному медичному університеті кажуть, що існує певний перелік спеціальностей, на яких можуть навчатися люди з інвалідністю.

– Людина, в якої проблеми з опорно-руховим апаратом, не може навчатися на стоматолога, – каже відповідальний секретар приймальної комісії ВНМУ Алла Кондратюк. – Так само нечуючий – не може бути лікарем чи фармацевтом. Як він при цьому слухатиме пацієнтів чи покупців?

За словами Алли Кондратюк, пари у студентів проходять в лікарнях міста, а вони забезпечені пандусами. В головному корпусі медичного університету є також вхід без сходів.

Євгеній Ільчук

Новини Вінниці – 20 хвилин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*