Львівський навчальний медзаклад відчинив двері для незрячих студентів

1 11 7 незрячі 1 2. незрячих

  1 11 7 незрячі 1

Донедавна в Україні функціонував лише один медичний коледж у м. Генічеську Херсонської області, який приймав на навчання незрячих і слабозорих студентів. Але з 2007 року ідея підготовки фахівців з глибокими вадами зору за спеціальністю «медична сестра з масажу» почала успішно реалізовуватись Львівським державним медичним коледжем ім. Андрея Крупінського. Згодом незрячих абітурієнтів розпочали приймати медичні коледжі Києва, Харкова, Чернівців. Проте, станом на грудень 2015 року, в Україні залишились лише три інституції, готові до роботи з незрячими студентами-медиками: у Львові, Генічеську, Харкові.

  1 11 7 Потимко-ЛП 2

«Ми з приємністю звітуємо про завершення циклу роботи над створенням повного курсу аудіолекцій для незрячих студентів-медиків. Це була дуже актуальна проблема, тому що чи не найбільш болючим питанням при навчанні, при здобутті освіти у навчальних закладах, є відсутність адаптованої літератури. Працювали над створенням цього курсу безпосередньо викладачі медичного коледжу ім. Андрея Крупінського, який нині перетворено у Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупінського. Звісно, всі працювали абсолютно безкоштовно. Ми робили аудіолекції в межах одного з наших численних проектів, підтриманих спершу БО «Львівська освітня фундація» та БФ «Розвиток України», які надали кошти для оплати послуг студії звукозапису для виготовлення лекцій. Написанням лекцій займалися викладачі коледжу» – розповідає керівниця «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» Національного університету «Львівська політехніка», виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», кандидат історичних наук Оксана Потимко.

«Ми ще десять років тому розпочали підготовку медичних сестер з масажу з числа незрячих людей, які виявили бажання мати таку професію. Наші спроби були вдалі, відтак, ми розробили навчальний план. Нині вони вчаться 2 роки та 5 місяців. Наші спостереження за процесом навчання показали, що передусім досить складно йде лекційна справа. Відтак, прийшла світла думка, що ми можемо надати їм можливість готуватися заздалегідь, а самі лекції зробити як семінарські заняття, щоб активним було їхнє сприйняття. З такою ідеєю я й звернулася до пані Оксани Потимко. На нашу спільну радість, така можливість була реалізована. Цього місяця ми вже завершуємо начитування лекцій, відповідно до кількості годин, передбачених навчальним планом, для всього курсу підготовки медичних сестер з масажу з числа осіб з обмеженими можливостями зору. Така справа позитивно оцінена й самими студентами. Вони вже користуються начитаним матеріалом. І наші викладачі зовсім по-іншому почуваються у спілкуванні зі студентами, бо вони приходять на заняття, вже достатньо підготованими», – своє чергою пояснює Марія Шегедин, директор Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини ім. Андрея Крупінського, доктор медичних наук.

Зазначимо, що нині організатори планують передати виготовлені навчальні матеріали для незрячих студентів інших медичних коледжів України, а також розмістити їх на одній з веб-сторінок. Натомість зазначимо, що, сьогодні, на жаль, в Україні освітні перспективи незрячих абітурієнтів, порівняно зі зрячими як були, так і залишаються вкрай обмеженими. І це пояснюється це не лише фактичною дискримінаційною замкненістю вітчизняних вишів для означеної категорії студентів, але й відсутністю для них навчально-методичної бази, насамперед, відповідних підручників.

На щастя, протягом останнього десятиліття громадянське суспільство в Україні активно долає ці та інші бар’єри. А першість у цьому вже низку років поспіль посідають львів’яни з їх інноваціями в освітній та соціокультурній сферах. Достатньо згадати хоча б про започатковану у Львові діяльність щодо створення Першої української дейзі-бібліотеки для незрячих користувачів, мультиплікаційних і художніх фільмів з аудіодискрипцією для слабозорих глядачів, а також інклюзивне навчання сліпих дітей у звичайних школах.

Ігор Галущак

Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*