У Броварах працює спеціальна школа для дітей з особливими потребами

1 22 4 80 main 2. особливими потребами

  1 22 4 80 main 1
Засновники школи для особливих дітей – Ксенія і Олексій Карбовські зі своїми малюками. Фото: fdu.org.ua

Прикладом для “Мозаїки” стали німецькі освітні заклади

У школі для дітей з особливими потребами “Мозаїка”, яка відкрилася кілька місяців тому в місті Бровари Київської області, учнів ласкаво називають “мозайчата” і ніколи не називають вихованців “дітьми з обмеженими можливостями”. Маленьких аутистів, дітей з синдромом Дауна та з діагнозом ДЦП тут навчають тому ж, що і в звичайних школах: читати, писати і рахувати, ліпити й малювати, співати і танцювати. Є у хлопців в розкладі та християнська етика, і природознавство. На перервах вони пустують, як і належить учням, а після уроків – чергують у класі і стежать за порядком. У незвичайній школі зараз 12 учнів. І всі вони можуть спілкуватися з іншими дітьми зі звичайних навчальних закладів – адже центр відкрито на базі звичайної загальноосвітньої школи, повідомляє Сегодня.ua.

МРІЯ ПРО ШКОЛУ. “Півтора роки тому ми з чоловіком активно займалися благодійністю і адресно допомагали одній родині, в якій була дівчинка з особливими потребами. У мене виникло питання, куди вона піде вчитися, – дитина складна, в інтернат її не візьмуть, залишається тільки індивідуальне навчання. Тоді у нас виникла мрія відкрити школу для дітей, від яких відмовляються звичайні школи. Ми хотіли давати їм якісну освіту, тому що в наших інтернатах вчать тому, що дітям взагалі в житті не знадобиться, ці знання відірвані від реальності”, – розповідає “Сегодня” співзасновник “Мозаїки” і координатор школи Ксенія Карбовська. За її словами, подібні школи вже більше 30 років благополучно працюють в Німеччині, і саме німецькі освітні заклади для дітей з особливими потребами стали прикладом для “Мозаїки” в Броварах.

Освітня програма школи узгоджена з Міністерством освіти України і одночасно адаптована під кожну дитину – залежно від діагнозу та рівня інтелекту. Крім основних навчальних предметів, “мозайчата” зараз студіюють розвиток мови, риторику та інші корекційні дисципліни, а також вчаться поводитися в громадських місцях. Допомагають їм у цьому учні середньої школи, на базі якої розмістилася “Мозаїка”: діти з обох шкіл разом ходять в їдальню на обід, разом грають на майданчику і спокійно спілкуються один з одним.

СЕРЦЕ ПІДКАЗАЛО. Про співзасновника школи “Мозаїка” Ксенію Карбовську “Сегодня” вже розповідала: молода жінка, що пережила разом з чоловіком страшну автомобільну аварію, вирішила після цього усиновити дитину-сироту. “Ми прийшли до тями після аварії і вирішили, що Бог залишив нас жити, щоб ми зробили щось дуже важливе. І ми зрозуміли, що повинні дати сім’ю дитину, при цьому у нас вже народилася донечка. На порталі “Сирітству – ні!” Фонду Ріната Ахметова ми побачили фото піврічного Богдана та відразу серце підказало – це наш син!” – Поділилася Ксенія. Прийомні батьки пройшли цілий бюрократичний круговорот, напираючи на своє конституційне право, – і в підсумку стали батьками для крихітного сироти.

“Перед Новим роком на ім’я Ріната Леонідовича зі школи “Мозаїка” прийшов лист від учениці 1-го класу Мілани. Дівчинка написала теплі вітання від себе, своїх друзів та їхніх батьків, і попросила подарувати школі для особливих дітей телевізор – щоб можна було дивитися мультфільми. Цього тижня співробітники Фонду Ріната Ахметова привезуть у школи довгоочікуваний подарунок і познайомляться з цими дивовижними дітьми”, – розповіла керівник програм і проектів Фонду Дар’я Касьянова.

За шість років існування Всеукраїнського інтернет-порталу національного усиновлення “Сирітству – ні!”, Створеного Фондом Ріната Ахметова “Розвиток України”, 7934 дитини з усієї України, анкети яких були розміщені на порталі, знайшли батьків. Двох з трьох усиновлених українцями дітей батьки побачили саме на цьому порталі. “Зараз зрозуміло, що цей інструмент дуже ефективний, адже портал – найкоротший шлях між дитиною та батьком. Ми щасливі, що багато батьків знаходять там своїх діток, і знаємо, що ці діти згодом виховуються в люблячих родинах”, – говорить керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова Дар’я Касьянова.

Станіслав Донець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*