З першого вересня у тернопільських школах побільшає особливих класів

1 05 2 default 2. школи

 1 05 2 default 1Щороку на Тернопільщині більшає дітей з особливими потребами. Щоб інтегрувати їх у суспільство в окремих школах запроваджують інклюзивну освіту. Кількість таких класів в області планують збільшити з першого вересня.

В Україні понад двісті тисяч дітей з особливими потребами. І тільки чверть з них навчається за інклюзивними програмами. Оскільки не кожна школа готова прийняти у класи дітей-інвалідів.

«Ми родом з Гусятинського району. У нашому селі є школа, але немає інклюзивних класів, принаймні до тої пори не було. Обіцяють, що, можливо, з початку цього року буде. Якщо не буде можливості там відправити дитину до школи, доведеться переїжджати до Тернополя. Хочеться, щоб моя дитина ходила до школи разом з іншими», – розповідає мати дитини-інваліда Олена.

Коли дитина-інвалід навчається у звичайних класах, спостерігається значний прогрес у її розвитку, – кажуть фахівці. Хоча у такій практиці є й чимало недоліків – дитина-інвалід стикається з різними складнощами, неприйняттям.

«Ми вже зараз не випробовуємо інклюзивну освіту, а активно впроваджуємо її. Інклюзивні класи є у дошкільних закладах №8, 27, 28, 34. Деякі інші школи цього року запроваджують інклюзивні класи. Щоб влаштувати дитину до інклюзивного класу, батькам варто звернутися до міського управління. Їм порадять школу. Практика інклюзивної освіти дає хороші результати, діти-інваліди скоріше розвиваються, а дітки здорові стають більш добрими, чуйними», – каже начальник управління освіти Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

Щоб створити інклюзивні класи, необхідна згода батьків усіх учнів.

“За Збручем”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*