Засідання подіумної дискусії “Розвиток інклюзивної освіти: спільні зусилля – запорука успіху” в рамках роботи «Великої Педагогічної Ради» педагогічних працівників міста Києва та Київської області

1 26 4 4489 1 2. інклюзивної освіти

 1 26 4 4489 1

22 серпня 2016 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка в рамках роботи «Великої Педагогічної Ради» педагогічних працівників міста Києва та Київської області відбулася подіумна дискусія за темою «Розвиток інклюзивної освіти: спільні зусилля – запорука успіху».

Дискусія була організована за підтримки управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської державної адміністрації.

 1 26 4 DSC 0171 2

У дискусії взяли участь наступні експерти:

– Байда Лариса Юріївна, начальник відділу нормативно-правового та юридичного забезпечення діяльності Національної Асамблеї інвалідів України»;

– Луценко Інна Василівна, науковий співробітник лабораторії інклюзивної освіти Інституту спеціальної педагогіки НАПН України;

– Найда Юлія Михайлівна, координатор проектів Всеукраїнського фонду «Крок за кроком».

Модератором дискусії була Софій Наталія Зіновіївна, завідувач науково-методичного центру інклюзивної освіти Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

До дискусії долучилося понад 50 учасників: педагогічні працівники та представники громадськості міста Київ та Київської області.

 1 26 4 DSC 0174 3

У контексті теми дискусії – «Розвиток інклюзивної освіти в м.Києві: спільність зусиль як запорука успіху» – учасники мали можливість обговорити спільні можливості та ресурси у реалізації прав дітей з особливими освітніми потребами на інклюзивну освіту.

Одним із таких ресурсів стало розроблення методистами НМЦ інклюзивної освіти посібника «Інклюзія від А до Я». Посібник містить відповіді на основні запитання, з якими найчастіше стикаються педагоги і батьки дітей з особливими освітніми потребами в процесі впровадження інклюзивної освіти, а також посилання на відповідні нормативно-правові документи. В електронному виді посібник можна знайти сайті НМЦ інклюзивної освіти: www.nmcio.ippo.kubg.edu.ua.

Також учасники були ознайомлені з основними результатами дослідження, яке проводилося у березні 2016 року в п’яти регіонах України, в тому числі й у місті Києві. Рекомендації, що були написані за результатами дослідження, можуть стати хорошим орієнтиром при плануванні роботи навчальних закладів з питань розвитку інклюзивної освіти. Текст дослідження можна знайти на сайті Всеукраїнського фонду «Крок за кроком»: www.ussf.kiev.ua.

Департамент освіти і науки, молоді та спорту Києва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*