Лікарі радять сидіти на місці. У центрі зайнятості пропонують бігати містом…

1 15 da64d38223cb19. безробіття, працювати, роботу, центру зайнятості, інваліда

Знайти роботу для інваліда – задача не з простих.

Інвалідність перекреслила всі плани 58-річного Михайла. Повний життєвих сил та надій чоловік переніс три інсульти, тож працювати, як раніше, таксистом не міг. Натомість потрібно було допомагати дружині забезпечувати сім’ю, тому звернувся до міського центру зайнятості.

Члени комісії медико-соціальної експертизи зробили висновок, що пану Михайлу, інваліду третьої групи, протипоказані будь-які фізичні навантаження, перегрівання, цілодобова та “стояча” робота… Порекомендували професію вахтера. Все це зазначили у відповідному документі та скерували до міського центру зайнятості.

Чоловік не звик сидіти на місці: все життя крутився, мов білка в колесі, тож неможливість повноцінно працювати навіяла депресію. Намагався себе заспокоїти: принаймні, допомога з безробіття, а згодом – невелика зарплатня покриють витрати на ліки. “Маю двох дочок “на виданні”, – розповідає пан Михайло. – Сподівався, що зможу їх підтримати матеріально, але не судилося… Натомість радів можливості злізти з дружининої шиї: після того, як мене спіткала біда, ледве зводимо кінці з кінцями!”. Але вже після перших відвідин центру зайнятості на інваліда чекало розчарування. Довелося тричі оббивати пороги закладу, аж поки у нього прийняли документи. Таким чином чоловік втратив близько трьох тижнів. Щоразу казали, що не вистачає якоїсь довідки, хоча потім їх до уваги не взяли. У новій трудовій книжці (попередню чоловік втратив) не було зазначено повного стажу роботи. Про це йшлося у довідці, виданій в Пенсійному фонді, яку в центрі зайнятості відмовилися прийняти. У довідці з останнього місця роботи вказана зарплатня лише за один місяць, але зазначено, що не було коштів для виплати протягом половини року. Цю причину працівники центру також не взяли до уваги… “Просто передбачену законом суму в повному обсязі виплачувати мені ніхто не збирався!” – вважає пан Михайло.

Щойно став на облік, пропозиції посипалися одна за другою. Та види діяльності не відповідали висновкам медико-соціальної експертизи. Мало не наступного дня інваліду пропонували вакансії кухонного працівника, посудомийника, двірника, кур’єра… Усі ці варіанти були протипоказані за станом здоров’я. Щоб поставити печатки у запропонованих місцях роботи, пану Михайлу доводилося добиратися в протилежні кінці міста, коли на вулиці стояла спека. Його дружина, – пані Світлана, каже, що кожна поїздка перетворювалася для чоловіка на справжнє випробування: дорогою часто доводилося зупинятися, спиратися на стінки, пити ліки… “Я пояснював ситуацію в центрі зайнятості, – стверджує чоловік. – Інспектор відповів лише одне: відмовитеся від трьох запропонованих вакансій – знімемо з обліку!”. Нещодавно він не зміг поїхати поставити чергову печатку, оскільки погано себе почував: через спеку піднявся тиск. Інспектор повідомив, що через це грошову допомогу йому зменшать. “Я стою на обліку лише два тижні – ще жодної копійки не отримав, а мені вже врізають допомогу!” – жаліється чоловік.

За словами директора Львівського міського центру зайнятості Олега Рісного, їхній заклад опікується всіма, хто шукає роботу. Допомогу з безробіття нараховують згідно зі стажем та виплаченою протягом останніх півроку офіційною зарплатнею. Стаж роботи має бути зазначений в трудовій книжці. Якщо цей документ втрачений – його відновлюють.

“Вакансії для інвалідів підбирають згідно з передбаченою для них програмою реабілітації,- каже директор центру зайнятості. – Якщо хворому пропонують роботу, яка може зашкодити здоров’ю, він має право відмовитися. У випадках, коли вакансія не суперечить реабілітаційним вимогам та відповідає попередньому місцю роботи, допускаються лише дві відмови, після яких людину знімають з обліку. Згідно з чинним законодавством, допомогу з безробіття повинен отримувати лише той, хто готовий і здатний приступити до праці. Якщо роботодавець та потенційний працівник не дійшли згоди – ми шукатимемо для нього іншу вакансію. Натомість до центру приходить чимало людей, які взагалі не бажають працювати. Про стан здоров’я, який не дозволяє пересуватися в спекотну погоду, має бути зазначено в документі, виданому медико-соціальною експертною комісією. Тоді ми пропонуватимемо роботу біля дому. Якщо таких застережень немає, людині слід замислитися, як вона добиратиметься на роботу. Центр зайнятості не може повністю контролювати умови, які пропонує роботодавець. Натомість якщо його вимоги виходять за рамки вакансії й становлять загрозу для інваліда, варто про це повідомити наших працівників”.

Головний лікар обласного центру МСЕК, головний експерт Львівської області Володимир Ришота зазначає, що інваліди всіх груп мають право бути працевлаштованими. Медико-соціальна експертна комісія створює для кожного індивідуальну програму реабілітації. Хтось може залишатися на попередньому місці праці, але виконувати роботу в меншому обсязі. В інших випадках медики рекомендують індивідуальну програму. У спеціальній графі вказують не більше двох-трьох професій, які відповідають стану здоров’я людини. Протизаконно змушувати працювати інваліда зі шкідливими факторами: як правило, до них відносять нічні чергування, стоячу роботу, необхідність піднімати важкі предмети тощо.

Чимало галузей, де роботи для інвалідів обмаль. Наприклад, майже немає таких вакансій на залізниці, не поспішають приймати на роботу хворих людей керівники приватних фірм…

Лариса Попроцька

Високий Замок

Одна репліка к “Лікарі радять сидіти на місці. У центрі зайнятості пропонують бігати містом…”

  1. Евгений :

    Три инсульта,противопоказаны любые физические нагрузки и третья группа инвалидности(это не врачи а лепилы!!!!!!!!!!)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*