В Миколаєві відбулась презентація першого в Україні спеціального робочого місця, створеного для інваліда за кошти держави

1 24 526322 2 2. васільєва, фонду соціального захисту, робоче місце, інвалідів

  1 24 526321 123 жовтня в Миколаєві за участі голови облдержадміністрації Миколи Круглова та першого заступника голови обласної ради Володимира Пащенка відбулася презентація першого в Україні нового спеціального робочого місця для інваліда, створеного шляхом надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Організаторами події виступили: Миколаївське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Миколаївський обласний центр зайнятості, головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, фізична особа – підприємець Олена Васільєва. За сприяння Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївської обласної ради.

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» зобов’язує юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю, створювати робочі місця для інвалідів та відповідні умови праці для них з урахуванням вимог індивідуальної програми реабілітації, в тому числі спеціальні робочі місця.

Кабінет Міністрів України своєю постановою від 23 листопада 2011 року № 1234 вніс зміни до Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості.

Новим Порядком значно спрощено механізм отримання роботодавцем дотації та передбачено, що кошти дотації спрямовуватимуться не лише для пристосування існуючого робочого місця, а й на створення нових спеціальних робочих місця для інвалідів.

На виконання завдань Уряду Миколаївське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Миколаївська обласна служба зайнятості та головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації провели роботу з метою підбору для осіб з особливими потребами, що перебувають на обліку у центрі зайнятості, відповідного місця роботи.

Питанням створення нового спеціального робочого місця зацікавилася приватний підприємець Олена Васільєва, яка займається роздрібною торгівлею через поштові замовлення та мережу Інтернет.

ФОП Васільєва О.О. звернулася до Центрального центру зайнятості м. Миколаїв з пропозицією заповнити вакантне робоче місце приймальника замовлень. Воно передбачає користування комунікаційним обладнанням: одночасно з прийманням замовлень зі стаціонарного та чотирьох мобільних телефонів необхідно здійснювати через комп’ютер ввід, пошук, корегування даних та оформлення замовлень.

Служба зайнятості запропонувала працевлаштуватися на цю посаду Костянтину Фербей, що перебував на обліку у центрі зайнятості як безробітний. Костянтин – дуже цілеспрямована, життєрадісна та обдарована молода людина. Доля приготувала йому непросте випробування – внаслідок травми він отримав інвалідність. Але, завдяки непересічним особистим якостям, він спочатку закінчив Миколаївський торгово-економічний кооперативний технікум, потім у Полтавському університеті споживчої кооперації отримав кваліфікацію бакалавра, а у 2012 році у Чорноморському державному університеті імені П.Могили здобув кваліфікацію спеціаліста з фінансів і кредиту.

9 жовтня 2012 року між Миколаївським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, Центральним районним центром зайнятості та ФОП Васільєвою О.О. укладено договір про надання роботодавцю дотації за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення нового спеціального робочого місця, на яке буде працевлаштований інвалід.

  1 24 526322 2За медичними показниками Костянтин може працювати лише однією рукою. Тому, для надання йому можливості працювати підприємцю необхідно було придбати не тільки основне устаткування (комп’ютерний стіл, крісло, ноутбук), а й додаткове спеціальне обладнання, що б дозволило адаптувати робоче місце для потреб інваліда. За рекомендацією Міжрайонної медико-соціальної експертної комісії №1 з метою пристосування робочого місця підприємцем було придбано багатоканальну GSM IP АТС та спікерфон. Це додаткове обладнання надає можливість Костянтину одночасно спілкуватись з різними операторами комунікативного зв’язку та працювати однією рукою на клавіатурі ПК.

Реалізація соціального проекту дозволила роботодавцю за рахунок коштів держави створити нове сучасне високотехнологічне робоче місце – на це було виділено майже тридцять тисяч гривень. Відповідно до укладеного договору трудові відносини з інвалідом не можуть бути розірвані з ініціативи роботодавця протягом двох років.

Це перше в Україні нове спеціальне робоче місце для інваліда, створене за кошти держави. Слід відмітити, що практика створення спеціальних робочих місць є поширеною в країнах, де сповідуються високі соціальні стандарти та поважають права людини.

Метою нової державної політики зайнятості щодо інвалідів виступає їх інтеграція у відкритий ринок праці за участю самих інвалідів в якості партнерів у розробці політики та у процесі розвитку.

Оскільки головною перешкодою для досягнення цієї мети є недоступність місця роботи і необлаштованість робочих місць, сучасна національна політика в області зайнятості поступово переходить від традиційних важелів, таких як квоти і штрафи за невиконання квот, до усунення основних причин нерівності на робочому місці – організації робочих місць для інвалідів через адаптацію робочих місць, що компенсує обмеження інвалідів (організація робочого місця, використання спеціального обладнання, індивідуальні умови та режим праці).

Миколаївська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*