Під час «круглого столу» обговорювалися проблеми працевлаштування жінок з обмеженими фізичними можливостями

Під час «круглого столу» обговорювалися проблеми працевлаштування жінок з обмеженими фізичними можливостями. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

Під час «круглого столу» обговорювалися проблеми працевлаштування жінок з обмеженими фізичними можливостями. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідівЧи реалізовується право на працю, зокрема жінок із інвалідністю, на Вінниччині? Відповідь на це та багато інших запитань шукали учасники круглого столу, котрий відбувся в обласному центрі зайнятості. Представники громадських організацій, соціальних служб та центрів зайнятості, роботодавці зібралися, аби обговорити основні проблемні сторони працевлаштування жінок з обмеженими фізичними можливостями.

Ольга Бабич із проблемою працевлаштування знайома особисто. Будучи педагогом за освітою, жінка змушена була залишити роботу через важке захворювання суглобів. Згодом після реабілітації поновитися на робочому місці вже не змогла.

Проте наполегливість і бажання самореалізуватись дозволили Ользі отримати бажаний результат. На даний момент вона працює реабілітологом, займається реабілітацією діток з ДЦП, логопедією.

Схожу історію, проте свою, розповідає вчитель-реабілітолог ГО «Гармонія» Сюзана Жуковська. Вона стверджує, що зазвичай інваліди, залишившись із своїми проблемами наодинці, не знають, де освоїти навички тієї чи іншої професії.

На думку дівчини, саме комплексна допомога як з боку соціальних служб і центрів зайнятості, так і громадськості, дозволить продуктивніше вирішувати дану проблему.

За даними обласного центру зайнятості, кількість інвалідів, котрі звертаються по допомогу, з року в рік зростає. Так, лише за 8 місяців поточного року бажання працевлаштуватись виявили 1,5 тисячі осіб, третина з яких жінки.

Разом з тим, є сподівання, що цифри працевлаштування інвалідів збільшаться, адже держава взяла на себе зобов’язання стимулювати роботодавців, котрі беруть на роботу людей даної категорії.

Чималу частку питань із працевлаштування жінок із інвалідністю вирішують громадські організації. Зокрема, таке неурядове товариство, як «Фундація прав людини» реалізує програму трудових прав жінок з інвалідністю за підтримки Міністерства закордонних справ Литовської Республіки. За словами її координатора Світлани Дубини, метою даного проекту є покращення соціальних та економічних прав жінок з обмеженими фізичними потребами.

Сучасні європейські документи гарантують жінкам рівні можливості та права. Саме це зазначено в Конвенції ООН про права інвалідів. Попри декларативну підтримку, жінки з інвалідністю, а годі казати, якщо ця інвалідність носить психічний характер, не мають подекуди найелементарнішого.

На думку Тетяни Міхновець, аби зрушити дану проблему з мертвої точки, потрібно передусім достеменно вивчити ринок праці нашого регіону. Зробити так званий гендерний портрет і прорахувати його перспективи наступних років.

Також громадська діячка зауважила, що в питанні працевлаштування людей із інвалідністю дискримінації немає. Чоловікам із обмеженими фізичними можливостями так само бракує робочих місць.

Вінницька обласна державна телерадіокомпанія "ВІНТЕРА"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*