Бюджетні установи Закарпаття не виконують норматив працевлаштування інвалідів

1 26 file1597764 6c9abc85 1. інвалідів

Ринок праці в сучасних умовах надзвичайно насичений пропозиціями і певна річ, що інвалідам тут важко конкурувати. Щоб урівняти шанси на працевлаштування цієї категорії осіб держава на законодавчому рівні зобов’язала роботодавців створювати робочі місця для таких осіб в розмірі чотирьох відсотків від середньооблікової чисельності штатних працівників. Втім на малих підприємствах де працює від 8 до 25 осіб роботодавці повинні працевлаштувати одного працівника з обмеженими можливостями.

Територіальна державна інспекція з питань праці у Закарпатській області у черні – серпні поточного року перевірила 76 бюджетних установ та органів влади на предмет дотримання законодавства щодо виконання нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів у 2012 обліковому році.

Отримані результати показали, що тільки в поодиноких випадках суб’єкти перевірки виконують положення статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

У цьому списку фігурують окремі районні державні адміністрації, відділи культури, відділи освіти районних адміністрацій, управління пенсійного фонду в районах, самостійні управління обласного рівня та територіальні органи центральних органів влади на Закарпатті.

Проте, найбільш відверто ця правова норма ігнорується керівниками управлінь Державної казначейської служби у Перечинському, Великоберезнянському, Виноградівському, Берегівському, Воловецькому, Ужгородському та Рахівському районах Закарпатської області, а також фінансовими управліннями Воловецької, Міжгірської та Мукачівської районних державних адміністрацій де не працевлаштовано жодного інваліда.

Значні претензії у інспекторів праці виникли до керівників Відділу освіти у справах національностей Ужгородської райдержадміністрації, Закарпатського територіального центру карантину рослин інституту захисту рослин НААН України, Відділів культури Мукачівської райдержадміністрації та виконкому Мукачівської міської ради, Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, Управління освіти, релігій та у справах національностей Хустської міської ради, Управління освіти молоді і спорту Іршавської РДА, які в неповній мірі забезпечили виконання вимог закону.

За наслідками перевірок на керівників установ, які працювали протягом інспектованого періоду та не виконали нормативу створення робочих місць для інвалідів, складені та скеровані на розгляд суду адміністративні протоколи за ознаками частини 2 статті 188-2 Кодексу про адміністративні правопорушення України. Крім цього, інспекторами праці внесено приписи про усунення виявлених порушень законодавства про працю.

Головний спеціаліст Територіальної державної
інспекції з питань праці у Закарпатській області
В.Фека

Ціник Михайло

Голос Карпат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*