Сприяючи трудовій реабілітації та працевлаштуванню

1 15 file1597764 6c9abc85 1. інвалідністю

Упродовж І півріччя 2014 року соціальними послугами Чернівецької служби зайнятості скористалися 558 інвалідів, з яких 539 осіб мали статус безробітного. Центрами зайнятості Буковини працевлаштовано 76 осіб з інвалідністю, в т. ч. 71 безробітного. Так, мешканку Глибоцького району, інваліда ІІІ групи працевлаштовано в ТзОВ «Продовольчо-інвестеційна компанія «Піко-інвест», а мешканця Сокирянського району, інваліда ІІ групи – слюсарем-ремонтником у фермерське господарство «Агрогранд».

Спеціалісти служби зайнятості проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед незайнятих громадян щодо можливості започаткування власної справи, залучаючи їх до семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність та виплачуючи одноразово допомогу з безробіття для організації такої діяльності. У І півріччі ц.р. сім осіб з інвалідністю із числа безробітних, які перебували на обліку служби зайнятості, вирішили розпочати власну справу з отриманням одноразової виплати допомоги з безробіття. Четверо з них обрали сферою своєї діяльності роздрібну торгівлю. Інші троє відкрили власні справи у сферах сільського господарства, виробництва дерев’яних конструкцій та побутового обслуговування населення.

Вирішення проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю, їх трудової та соціальної адаптації є одним із ключових напрямів роботи служби зайнятості. Фахівці служби в своїй щоденній діяльності намагаються знайти нові шляхи та підходи, які можуть поліпшити ситуацію з працевлаштування цієї категорії громадян. Одним із таких шляхів є профорієнтаційні заходи, які проводять профконсультанти для громадян з обмеженою працездатністю. З початку року цій категорії клієнтів надано 1791 профорієнтаційну послугу. Результат профорієнтаційної роботи – проходження професійного навчання 45 громадянами з інвалідністю за сприяння служби зайнятості, після закінчення якого 28 осіб працевлаштовані.

У пошуках постійної роботи до тимчасових робіт було залучено 19 безробітних зазначеної категорії.

У І півріччі ц.р. у базі даних обласної служби зайнятості за інформацією роботодавців було 174 вакансії, на які могли бути працевлаштовані інваліди в рахунок виконання 4% нормативу. Станом на 1 липня ц.р. актуальними залишалися 111 вакансій для осіб з інвалідністю.

Наталія Смолінська, головний спеціаліст відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям ОЦЗ

Чернівецький регіональний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*