На Кіровоградщині пройшов місячник зайнятості громадян з інвалідністю

1 08 2 13382011 news bigpic. інвалідів

Сьогодні значна увага суспільства приділяється до проблем захисту гідності, прав і добробуту людей з особливими потребами. Державна служба зайнятості відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про зайнятість населення» сприяє трудовій реабілітації та працевлаштуванню громадян з особливими потребами з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) на вільні, новостворені або пристосовані для них робочі місця.

А в основі зазначеної діяльності служби зайнятості – надання широкого спектру соціальних послуг громадянам з обмеженою працездатністю, які звертаються по допомогу в працевлаштуванні. Це, зокрема підбір підходящої роботи з урахуванням вимог індивідуальних програм реабілітації; професійне навчання та перенавчання за направленням служби зайнятості; залучення до участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру, надання профорієнтаційних та профконсультаційних послуг. Також служба зайнятості сприяє таким безробітним й у започаткуванні власної справи, надаючи їм організаційну, правову та фінансову підтримку тощо. Вибір послуг у кожному конкретному випадку залежить від цілей звернення особи з інвалідністю до центру зайнятості та її бажання отримати ту чи іншу послугу.

Крім того, серед громадян даної категорії проводиться відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота з використанням різних її форм і засобів.

Традиційним стало проведення службою зайнятості обласного Місячника сприяння зайнятості інвалідів, який цьогоріч проходив із 3 листопада по 3 грудня. На наш погляд, такий масштабний захід є однією із ефективних форм інформаційно-консультаційної роботи серед зазначеної категорії громадян. У форматі Місячника відбувалися інформаційні зустрічі, бесіди, цільові, профконсультаційні, спеціалізовані семінари, дні відкритих дверей, ярмарки (міні-ярмарки) вакансій та послуг служби зайнятості.

Не залишилися поза увагою служби зайнятості й учні спеціалізованих шкіл-інтернатів. Міськрайонними та районними центрами зайнятості для них організовувалися презентації професій, навчальних закладів, профорієнтаційні уроки, вікторини, конкурси малюнків, творів, групові інформаційні консультації, екскурсії на виробництво тощо. У зазначених заходах взяли участь понад 300 дітей-інвалідів, яким надано близько 600 профорієнтаційних та консультаційних послуг.

Для вирішення проблемних питань у сфері зайнятості осіб з інвалідністю; підвищення якості робочих місць для цієї категорії громадян, створення для них гідних умов та оплати праці; розвитку системи надомної праці для інвалідів, які мають обмеження у пересуванні тощо, центрами зайнятості області проводилися наради, ділові зустрічі, засідання круглого столу, спеціалізовані семінари тощо, за участі представників органів влади, роботодавців, інших соціальних партнерів, які опікуються проблема соціального захисту інвалідів.

Загалом у рамках Місячника сприяння зайнятості інвалідів відбулося майже 200 зазначених заходів, якими охоплено понад 1,1 тис. осіб.

Варто зазначити, що Кіровоградська обласна служба зайнятості переймається проблемами зазначеної категорії громадян постійно, а не обмежується певними тематичними заходами, які є лише своєрідним нагадуванням про проблеми таких людей.

Лариса Попова, начальник відділу організаційної та інформаційної роботи обласного центру зайнятості

fakel.kr.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*