Створення робочих місць для інвалідів: проблеми та їх наслідки

1 15 file1597764 6c9abc85 1. інвалідів

Рахункова палата провела аудит формування спеціального фонду державного бюджету за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій (АГС) та пені за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, та ефективності їх використання на створення таких робочих місць. Аудитом встановлено, що існуюча система створення робочих місць для інвалідів є недосконалою, що негативно позначається на повноті надходжень сум АГС до спеціального фонду держбюджету, не стимулює роботодавців до створення відповідних робочих місць і не забезпечує ефективного використання коштів на вказану мету.

Визначені Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» напрями використання сум АГС та пені не оптимізовані, тому малоефективні. За даними Фонду соціального захисту інвалідів, упродовж 2013 року – 9 місяців 2014 року замість передбачених планами 986 робочих місць для інвалідів за рахунок сум АГС створено всього 464 робочих місця. Аудитом встановлено, що за напрямами, визначеними планами, створено 239 робочих місця, з яких 236 – за рахунок видатків, здійснених у попередніх роках, та лише 3 – за рахунок видатків, здійснених протягом 2013 року. Крім того, у виконання показників плану включено дані про працевлаштування 225 інвалідів, які здобули освіту за рахунок коштів Фонду в різні роки, що не передбачалося цими планами.

Причини ситуації, що склалася, – затримки з ухваленням рішень щодо розподілу залишків коштів на єдиному казначейському рахунку, наявність на початок звітних періодів кредиторської заборгованості та неоплачених фінансових зобов’язань одержувачів бюджетних коштів.

Водночас Мінсоцполітики, Комісія з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів і Фонд соціального захисту інвалідів приймали необґрунтовані управлінські рішення щодо надання роботодавцям цільових позик і безповоротної фінансової допомоги. Зокрема, одержувачі цільових позик не дотримувалися графіків їх повернення згідно з договорами, укладеними у 2010 – 2012 роках. Внаслідок чого держбюджет упродовж 2013 року – 9 місяців 2014 року недоотримав 6,4 млн. гривень. У цілому обсяги заборгованості за цільовими позиками, наданими здебільшого понад 10 років тому, станом на 01.10.2014 склали 34,2 млн. гривень.

Нормативно-правове забезпечення з питань нарахування і сплати сум АГС та їх використання на створення робочих місць є недосконалим. Зокрема, через відсутність нормативу витрат на створення одного робочого місця для працевлаштування інвалідів на підприємствах різних галузей економіки середня вартість створення такого місця за рахунок безповоротної фінансової допомоги за рішеннями 2014 року коливалася від 75,9 тис. до 417 тис. гривень.

У роботодавців у межах нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів упродовж 2012 року працювало 437,3 тис. інвалідів, 2013 року – 441,4 тис. осіб. При цьому норматив у 2012 році в цілому виконало 80,5 відс. роботодавців, які подали звітність до Фонду, у 2013 році – 83 відсотка. Проте лише трохи більше половини бюджетних установ, умови праці в яких потребують менших затрат для створення таких робочих місць, виконали норматив. Водночас через недосконалу законодавчу базу майже половина роботодавців не дотримувалися термінів сплати АГС, а третина взагалі їх не сплатила. Як наслідок, обсяг заборгованості зі сплати АГС станом на 1 жовтня 2014 року сягнув 1,3 млрд. грн., а 1 млрд. грн. віднесено до безнадійної заборгованості через відмови судів у задоволенні позовів і банкрутства підприємств.

Крім того, Мінсоцполітики не забезпечило своєчасного оновлення і належного функціонування Централізованого банку даних з проблем інвалідності, а відділення Фонду соціального захисту інвалідів – Єдиного інформаційного автоматизованого банку даних щодо реєстрації роботодавців.

За результатами розгляду даного питання Колегія Рахункової палати поінформувала Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України та внесла відповідні рекомендації щодо удосконалення законодавства у цій сфері.

Прес-служба Рахункової палати

Рахункова палата України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*