Працевлаштування громадян з інвалідністю

1 10 2 PM753image002 1 2. інвалідністю, інвалідів

  1 10 2 PM753image002 1У рамках Дня відкритих дверей для роботодавців, у Новоукраїнському районному центрі зайнятості відбулася нарада, на порядку денному якої – питання працевлаштування громадян з інвалідністю. У заході взяли участь представники структурних підрозділів райдержадміністрації та роботодавців, а саме: СТЕП «Агро», Нива «Н», ТОВ «Зерновик», ТОВ «Єврощебінь», Абсолют «Д», інші соціальні партнери, що опікуються проблемами інвалідів.

Т. Кареліна, заступник директор Новоукраїнського районного центру зайнятості, поінформувала присутніх про ситуацію, яка склалася на місцевому ринку праці, соціальні послуги державної служби зайнятості, зокрема, у напрямку забезпечення зайнятості людей з інвалідністю, нормативно-правовового регулювання у сфері працевлаштування громадян зазначеної категорії тощо.

Заступник директора акцентувала увагу присутніх на тому, що особи з інвалідністю, які бажають працювати, мають право, як і всі інші шукачі роботи, на отримання соціальних послуг, що їх надає служба зайнятості. Але, щоб дані послуги були ефективними, а працевлаштування раціональним, служба зайнятості вирішує питання зайнятості таких громадян, насамперед, через індивідуальний підхід і в такий спосіб сприяє їхньому поверненню до активної трудової діяльності. Пошук підходящої роботи здійснюється відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертної комісії, наявних у інваліда кваліфікацій і знань та з урахуванням його побажань.

  1 10 2 PM998image004 2Крім цього, ішлося про збереження діючих та створення спеціалізованих робочих місць для осіб із обмеженими фізичними можливостями, забезпечення гідної заробітної плати та сприятливих умов для ефективної праці інвалідів та ін.

Зазначалося, що працевлаштовуючи людей з інвалідністю, роботодавець отримує відповідальних працівників, що цінують свою роботу; дотацію на створення робочого місця для працівника з інвалідністю; можливість професійного навчання працівника за рахунок соціальних фондів; пільги щодо сплати зборів на соціальне страхування; уникає штрафних санкцій за невиконання нормативу робочих місць; формує імідж свого підприємства чи організації як соціально відповідального бізнесу та ін.

Т. Кареліна зазначила, що підвищити ефективність соціального захисту людей з особливими потребами та рівень їхньої зайнятості можливо лише за умови тісної співпраці та взаємодії усіх зацікавлених сторін.

У ході конструктивного діалогу були визначені спільні заходи щодо забезпечення зайнятості інвалідів, зокрема, у напрямку підвищення ефективності взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування й роботодавців шляхом прийняття рішень, спрямованих на покращення якості умов праці та її оплати, а також посилення відповідальності всіх зацікавлених сторін у напрямку виконання прийнятих рішень.

В. Бокало, заступник начальника відділу надання соціальних послуг Новоукраїнського районного центру зайнятості

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*