Працевлаштування інвалідів: відповідальність та звітність роботодавця

1 25 2 81003 2. особливими потребами, інвалідів

  1 25 2 81003 1Забезпечення інвалідів робочими місцями, своєчасною й гарантованою зарплатою є надважливим аспектом в житті цієї категорії громадян. Відповідно до вимог чинного законодавства України про основи соціальної захищеності інвалідів для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, який, на жаль, виконується не всіма роботодавцями.

Питання про рівень виконання зазначеного нормативу стало змістом наради, що відбулася в Голованівському районному центрі зайнятості. У заході взяли участь представники органів місцевої влади та самоврядування, роботодавці, які не виконали норматив з працевлаштування інвалідів у 2014 році.

Людмила Кравченко, директор районного центру зайнятості, зазначила, що сьогодні соціум приділяє значну увагу проблемам захисту гідності, прав і добробуту людей з особливими потребами. Правові принципи працевлаштування інвалідів закріплені в низці законодавчих актів, які зобов’язують роботодавця створити спеціальні робочі місця для осіб з особливими потребами й сприяти їхньому працевлаштуванню з урахуванням обмежених фізичних можливостей, стану здоров’я, рекомендацій лікаря.

Директор районного центру зайнятості акцентувала увагу присутніх на наступному аспекті трудового законодавства: для підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, що використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з особливими потребами в розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників за рік.

Крім цього, Людмила Кравченко зосередила увагу присутніх на обов’язку роботодавця виконувати квоту для працевлаштування інвалідів та пояснила, у чому полягає специфіка відповідальності за невиконання чинного трудового законодавства та передбачених санкцій у разі виявлення адміністративного правопорушення.

В обговоренні зазначеного питання взяла участь й І. Копієвська, начальник відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості. Вона надала роботодавцям роз’яснення щодо специфіки їхньої співпраці з Фондом соціального захисту інвалідів, порядком прийому на роботу осіб з обмеженими можливостями, вимогами складання та подання звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

У процесі заходу присутніх поінформовано про стан місцевого ринку праці, професійно-кваліфікаційний склад безробітних громадян, які мають інвалідність та зареєстровані в центрі зайнятості.

На завершення ділової зустрічі фахівці центру зайнятості наголосили присутнім на обов’язку роботодавців не лише створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, а й забезпечувати їм такі умови праці, які відповідали б вимогам їхніх індивідуальних програм реабілітації, надавати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством. Змістовою частиною наради стало функціонування консультаційних пунктів, де всі охочі роботодавці чи їхні представники мали можливість отримати індивідуальні консультації стосовно актуальних питань.

І. Копієвська, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Голованівського центру зайнятості

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*