Професійне навчання і створення робочих місць для осіб з обмеженими можливостями

1 06 2 trudoustrojstvo-invalidov. реабілітації, інвалідів

За статистичними даними в Миколаївські області проживає 61,1 тис. осіб з інвалідністю.

Згідно із Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» з метою реалізації творчих і виробничих здібностей інвалідів та з урахуванням індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

Підприємства, установи і організації за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів або за рішенням місцевої ради за рахунок власних коштів, у разі необхідності, створюють спеціальні робочі місця для працевлаштування інвалідів, здійснюючи для цього адаптацію основного і додаткового обладнання, технічного оснащення і пристосування тощо з урахуванням обмежених можливостей інваліда.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством.

У комплексній системі реабілітації інвалідів професійна реабілітація та наступна трудова зайнятість – одні з найважливіших засобів інтеграції в суспільство людей з обмеженими фізичними можливостями. З одного боку, це сприяє їх самозабезпеченню та матеріальній незалежності, з іншого – є засобом самоствердження особистості.

Професійна підготовка або перепідготовка інвалідів здійснюється з урахуванням медичних показань і протипоказань для наступної трудової діяльності.

В Україні діє мережа центрів професійної реабілітації інвалідів.

До центрів приймаються громадяни України із числа повнолітніх інвалідів І-ІІІ груп, які постійно проживають на території України і перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, а також за висновком медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) потребують професійної реабілітації, не мають протипоказань для навчання та роботи за робітничими професіями, за якими здійснюється професійна реабілітація у центрах професійної реабілітації. Особи, які бажають навчатися, повинні мати документ державного зразка про повну чи базову середню освіту або освіту, достатню для оволодіння відповідними робітничими професіями.

Обмеження в прийомі на навчання осіб з інвалідністю є медичні показники, а також вимоги щодо професійної придатності. Протипоказаннями для прийому до Центру є стан здоров’я, фізичні й сенсорні вади, які унеможливлюють навчання.

“Николаевский Обозреватель”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*