Особи з інвалідністю – на особливому контролі

1 23 3 8274152 2. інвалідністю

  1 23 3 8274152 1Перший заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Залуський дав інтерв’ю для телепередачі «Метроном» (ХОДТРК «Поділля-Центр»).

Під час інтерв’ю Сергій Залуський говорив із журналістом Іриною Сусяк про сприяння Хмельницькою обласною службою зайнятості у працевлаштуванні особам з особливими потребами. Зокрема, він відмітив, що питання соціального захисту та організації сприяння зайнятості людей з інвалідністю, надання їм якісних та адресних соціальних послуг залишається важливим напрямком роботи Хмельницької обласної служби зайнятості.

Протягом І півріччя 2015 року скористались послугами служби зайнятості 1906 осіб з інвалідністю, з яких було працевлаштовано 356. З наданням компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 20 осіб з інвалідністю. Започаткували власну справу та отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності 32 особи, професійним навчанням охоплено 131 особу та 164 – брали участь в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Особи з інвалідністю залучалися до участі в різноманітних групових та масових профорієнтаційних заходах, здійснювалось їх індивідуальне консультування. Рівень охоплення профорієнтаційними послугами інвалідів становив 98,1%.

За участю соціальних партнерів проводяться круглі столи, тематичні семінари та семінари-тренінги; профорієнтаційні уроки, виїзні акції у спеціалізовані учбові заклади тощо. Хмельницькою обласною службою зайнятості протягом першого півріччя 2015 року було проведено 69 профорієнтаційних заходів, спрямованих на допомогу в соціальній адаптації дітям з особливими потребами. В ході проведення таких заходів було надано 523 послуги для дітей-інвалідів.

Обласна служба зайнятості, протягом попередніх років мала можливість сприяти працевлаштуванню особам з інвалідністю шляхом надання дотації роботодавцям. Лише за останні 5 років було працевлаштовано 228 таких осіб. У зв’язку із змінами в Законі України «Про зайнятість населення» ця норма втратила чинність, але ця можливість залишилась у Фонді соціального захисту інвалідів. При цьому дотація надається не на витрати роботодавця на заробітну плату, а на витрати на створення спеціального робочого місця для інваліда і це має зазначатись в індивідуальній програмі реабілітації інвалідів.

Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Хмельницький обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*