Інвалідність – не вирок. Знайдемо роботу разом

1 27 4 8527439 2. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 27 4 8527439 1Інвалідність, як соціальне явище притаманне кожній державі. На сьогоднішній день чисельність людей з інвалідністю в Україні становить понад 2 млн осіб або 6,1% від загальної чисельності населення країни. Ці дані красномовно свідчать про гостроту і поширеність проблеми інвалідності. У Донецькій області кожен 16-й житель регіону – інвалід. У розрахунку на 1000 осіб населення припадає 61 інвалід (у середньому по Україні – стільки ж). Через наявність проблем із здоров’ям особи з інвалідністю вимагають прийняття з боку державних і суспільних інститутів спеціальних заходів, спрямованих на забезпечення їх повної та повноцінної участі в житті соціуму нарівні з іншими. Інвалідність – це проблема не однієї людини, а суспільства в цілому.

Державна служба зайнятості прагне вирішувати питання зайнятості кожного інваліда адресно і, таким чином, сприяє його поверненню до активної трудової діяльності.

23 липня 2015 року у Донбаському міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів м. Краматорськ за ініціативою Донецької обласної служби зайнятості відбулося засідання круглого столу на тему «Реалізація принципів соціальної справедливості у забезпеченні зайнятості осіб з інвалідністю» за участю заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Михайла Сливки.

До участі у заході були запрошені представники Донбаського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів, Фонду соціального захисту інвалідів, місцевих органів виконавчої влади, Донецької обласної організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», об’єднання профспілок, медико-соціальних експертних комісій, інших громадських організацій, що опікуються проблемами людей з інвалідністю, та роботодавці.

Засідання відкрила директор Донецького обласного центру зайнятості Валентина Рибалко. В своїй промові Валентина Миколаївна доповіла учасникам засідання про нові методи соціальної реабілітації інвалідів в роботі служби зайнятості області.

Протягом останніх 3 років чисельність інвалідів, які щорічно користувалися послугами служби зайнятості, становила більше 4,0 тис. осіб (або 4% від загальної чисельності громадян, які перебувають на обліку в СЗ).

Торік кожен третій інвалід, що перебуває на обліку як пошукач роботи або безробітний, був охоплений активними заходами сприяння зайнятості (1306 осіб з 4179 осіб, що перебувають на обліку). В тому числі були працевлаштовані 642 (або 15,4% від загальної кількості перебуваючих на обліку інвалідів), з них: шляхом організації підприємницької діяльності – 40 осіб, брали участь в оплачуваних громадських та інших роботах тимчасового характеру – 412 осіб (або 9,9%), пройшли профнавчання за направленням служби зайнятості – 252 особи (або 6,0%).

У зв’язку з проведенням АТО в центри зайнятості Донецької області звертається нова категорія громадян, які потребують працевлаштування – внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО), в т.ч. і інваліди.

На сьогодні Донецька область знаходиться на першому місці серед інших областей України за кількістю ВПО, що звернулися до центрів зайнятості – 15%, а це більше 6 тис. громадян, з яких більше 200 – інваліди. Присутність досить чисельної кількості цієї категорії на регіональному ринку праці та власний шлях переселенця підштовхнув Донецьку обласну службу зайнятості до поглибленого аналізу і розробки комплексного підходу щодо сприяння адаптації вимушених переселенців до ринку праці регіону, а саме: посилити психологічні та інформаційні послуги, розширити співпрацю з партнерськими організаціями.

Службою зайнятості області введені нові форми роботи: щомісячні загальнообласні інформаційно-консультаційні заходи для переселенців і щотижневі заходи «Під одним дахом» для соціально вразливих категорій населення, у тому числі ВПО, інвалідів, молоді, демобілізованих учасників АТО та ін.

Державною службою зайнятості з 1 квітня 2015 вперше впроваджено в роботу індивідуальний супровід працевлаштованих безробітних, у тому числі інвалідів.

8 липня 2015 на засіданні Уряду було схвалено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів», яким передбачається впровадження стимулюючих механізмів для роботодавців за умови працевлаштування цієї категорії населення.

Учасники засідання звернули увагу державних, недержавних структур і організацій, представників роботодавців, громадськості, засобів масової інформації до проблем адаптації осіб з інвалідністю у сучасному суспільстві, в першу чергу, працевлаштування. Ефективне сприяння зайнятості громадян з інвалідністю можливо у тісній співпраці державної служби зайнятості з окремими структурами, а саме: регіональним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, місцевими органами виконавчої влади, Донецькою обласною організацією інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», іншими громадськими організаціями, що опікуються проблемами людей з інвалідністю, Донбаським міжрегіональним центром професійної реабілітації інвалідів, об’єднаннями профспілок, медико-соціальними експертними комісіями та роботодавцями.

За результатами обговорення учасники круглого столу вважають за потрібне об’єднати зусилля для забезпечення тісного співробітництва між органами влади, організаціями інвалідів, роботодавцями, профспілками для надання особам з інвалідністю рівних можливостей зайнятості.

Учасники засідання підтримали ініціативу служби зайнятості з активізації роботи щодо інформування роботодавців та громадян з інвалідністю про можливості створення спеціального робочого місця з наданням дотації з Фонду соціального захисту інвалідів, організації навчання за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Крім того, з метою вирішення питань трудової адаптації осіб з інвалідністю, сприяння їх працевлаштуванню було вирішено проводити системне і всебічне інформування громадськості про стан ринку праці, перелік професій і спеціальностей, що користуються попитом у роботодавців, перспективи розширення сфери прикладання праці. Та всебічно висвітлювати у ЗМІ та електронних виданнях питання, пов’язані з соціальним захистом осіб з інвалідністю, їх навчанням та створенням робочих місць.

Донецька обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*