У Ковелі сприяють працевлаштуванню інвалідів

1 22 2 p1040849 2. обмеженими фізичними можливостями, реабілітації, інвалідів

  1 22 2 p1040849 1

Вже доброю традицією є проведення Ковельським міськрайонним центром зайнятості семінарів для осіб з особливими потребами. Саме такий відбувся 19 жовтня 2015 року. Увагу слухачів було акцентовано на весь комплекс послуг, які безкоштовно можуть отримати громадяни в центрі зайнятості. Це і підбір роботи (самостійно або у співпраці з особистим консультантом), консультації щодо пошуку роботи та роз’яснення правових аспектів зайнятості, допомога у визначенні професійних нахилів та уподобань відвідувачів, підтримка у створенні й організації власної справи.

Присутніх ознайомили з державними гарантіями для окремих категорій громадян, в тому числі для інвалідів у сфері зайнятості, згідно з якими служба зайнятості сприяє трудовій реабілітації навчанню та працевлаштуванню осіб з обмеженими фізичними можливостями, враховуючи рекомендації медико-соціальної експертної комісії, на вільні або новостворені, облаштовані для інвалідів, робочі місця. Крім того, поінформували присутніх про ситуацію на ринку праці міста і району та наявність вакансій. Зосередили увагу на можливості брати участь у громадських роботах, що є суттєвою психологічною і матеріальною підтримкою під час перебування на обліку в службі зайнятості у разі відсутності роботи.

Актуальним на даному заході було також питання навчання інвалідів через службу зайнятості та органи соціального захисту. На зустріч був запрошений інвалід ІІ групи Кравчук Володимир, що в даний момент проходить професійну підготовку за професією «Оператор комп’ютерного набору» на базі Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів, що в с. Лютіж. Він розповів про перебування у даному центрі та поділився своїми враженнями з присутніми. Житлові корпуси та навчальні класи повністю оснащені з урахуванням потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями. Слухачі проживають в 1 та 2-місних кімнатах з усіма зручностями. На кожному поверсі постійно чергує соціальний робітник. На території Центру працює продуктовий та промисловий магазин, де слухачі можуть замовляти товари. Супроводжуючі особи учнів мають змогу проживати декілька днів у Центрі в гостьових кімнатах за невелику плату, поки інвалід адаптується в нових умовах.

Всі заходи з професійної реабілітації, в т.ч. проживання та харчування для інвалідів здійснюється безоплатно за рахунок Державного бюджету України. Під час навчання слухачі мають змогу проходити лікувальні процедури, відвідувати масажний кабінет, тренажерний зал, брати участь у виховних та розважальних заходах.

Після закінчення навчання слухач отримує свідоцтво Державного зразка про набуття робітничої професії. Згідно моніторингу Центру 55-60% випускників працевлаштовується.

На професійну реабілітацію до центру приймаються громадяни України із числа дітей-інвалідів, які мають повну середню освіту та інваліди І-ІІІ груп, які не досягли пенсійного віку за направленням регіональних органів праці та соціального захисту населення.

Зустріч пройшла у конструктивній формі, усі запрошені взяли активну участь в обговоренні актуальних та наболілих питань, які стосуються працевлаштування людей з обмеженими фізичними можливостями. Загалом у заході взяло участь 20 осіб, з них двоє заповнили анкету вступника до центру реабілітації.

Лише активна життєва позиція допомагає працевлаштуватися та жити повноцінним життям.

Людмила Волчук,
провідний фахівець з профорієнтації
Ковельського МРЦЗ

Ковельська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*