Успішні приклади працевлаштування людей з інвалідністю

1 15 file1597764 6c9abc85 1. інвалідністю

Мукачево. По-різному складаються долі людей, у кожного своя стежинка в житті. Щоб досягти своєї мети людина перебуває в постійному пошуку, а досягнувши її, стає самодостатньою, розкривається як особистість та відчуває себе повноцінною частиною соціуму. З різних причин багатьом людям це не вдається. Найважче реалізувати себе у житті та досягти професійного успіху людям з інвалідністю.

Трудова діяльність для людей-інвалідів є не тільки можливістю забезпечити своє існування, але й фактом реалізації своїх здібностей. Тільки робота дозволяє громадянину поважати себе, усвідомлювати свою індивідуальність, не замикатись у собі, подолати розчарування та самотність, додає впевненості. Тому доступ людей з інвалідністю до зайнятості є одним із ключових чинників для розвитку їх як особистості та позитивним фактором для розвитку суспільства в цілому.

Для того, щоб допомогти людям з особливими потребами знайти своє місце у суспільстві та реалізувати себе у професійній сфері, спеціалісти Мукачівського районного центру зайнятості організовують та проводять засідання круглих столів, Дні інформації, Дні відкритих дверей, ярмарки вакансій. Проблеми щодо працевлаштування людей з інвалідністю розглядаються на засіданнях координаційного комітету сприяння зайнятості населення, спільних семінарах-нарадах з усіма зацікавленими сторонами.

Завдяки проведенню міні-ярмарків вакансій на замовлення підприємства ПАТ «Флекстронікс Сервіс УА», за останній час центром зайнятості працевлаштовано 4 осіб з інвалідністю за професією «складальник». Цим людям різного віку та з різними долями ПАТ «Флекстронікс Сервіс УА» став більше ніж просто місцем роботи. Тут громадяни з обмеженими фізичними можливостями відчули себе повноцінними членами суспільства.

Коли хочеш чогось досягти, то й саме життя робить крок назустріч. Наталія Лендел – інвалід ІІ групи, серйозно захворівши, змушена була звільнитися з попереднього місця роботи, поповнивши ряди людей з обмеженими можливостями. Та це ніяк не змогло зупинити Наталію Степанівну. Звернувшись до служби зайнятості, вона продовжувала шукати підходящу роботу, і результат не забарився, бо хто шукає – обов’язково знаходить. Сьогодні вона з задоволенням працює у ПП Лучан М.В. комірником, відчуває себе потрібною і успішною.

Не затримався на обліку в службі зайнятості й Василь Тромпак, особа передпенсійного віку, інвалід. Вирішив, що краще працювати охоронником, ніж поповнювати ряди безробітних. Пройшовши профнавчання за формую стажування безпосередньо на робочому місці за направленням служби зайнятості, був успішно працевлаштований на підприємство ТОВ «Авто Люкс». Умови праці повністю його влаштовують: гідна заробітна плата, гнучкий режим роботи, належне ставлення роботодавця.

Завдяки активним заходам та співпраці з роботодавцями за дев’ять місяців 2015 року Мукачівський районний центр зайнятості працевлаштував на постійне місце роботи 16 інвалідів.

Люди з інвалідністю в змозі ефективно працювати, навіть краще, ніж інші працівники, бо їх прагнення досягти успіху незрівнянно вище ніж у інших. У таких людей варто повчитися наполегливості в досягненні своєї мети, навчитися переборювати труднощі й перешкоди. Роботодавці, які прийняли на роботу осіб з інвалідністю, змінюють своє ставлення до них.

Успішні історії зайнятості осіб з інвалідністю додадуть впевненості іншим шукачам роботи, навчать оптимізму, цілеспрямованості та витримці.

Світлана Василевич, провідний фахівець з питань зайнятості Мукачівського районного центру зайнятості

Закарпатський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*