Служба зайнятості Тернопільщини – школярам з особливими потребами

1 11 2 ТМРЦЗ-школа-для-слабоч-10.12.2015-1 1 2. дітей-інвалідів

1 11 2 ТМРЦЗ-школа-для-слабоч-10.12.2015-1 1

У рамках Всеукраїнської декади зайнятості для осіб з інвалідністю фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Оксана Гороховська та Інна Лісовська відвідали учнів старших класів Тернопільської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. Тернопільської обласної ради (для дітей зі зниженим слухом) та закладу освіти І-ІІІ ст. “Тернопільський навчально-реабілітаційний центр”.

Профорієнтаційна робота з учнями – один із головних аспектів виховної роботи, спрямованої на підготовку школярів до свідомого вибору професії, визначення свого місця у суспільстві. Проте, робота з дітьми з інвалідністю закладів має певну специфіку, адже такі діти є особливими. Відтак заходи з професійної орієнтації дітей-інвалідів спрямовані на поєднання знань про світ професій з особливостями кожного учня, допомогу у правильному виборі фаху з урахуванням фізичного стану, виховання спрямованості на самопізнання як основу професійного самовизначення; вміння співставляти свої здібності з вимогами конкретної професії та складанні на цій основі реального плану оволодіння певним видом трудової діяльності, забезпечення розвитку професійно важливих якостей особистості.

Фахівці центру зайнятості ознайомили вихованців згаданих закладів з професіями, які користуються попитом на ринку праці та переліком спеціалізованих навчальних закладів, де можна здобути відповідну освіту; провели профдіагностичне тестування на визначення схильності до того чи іншого виду праці.

З цікавістю діти розгадували кросворд “Світ професій”, визначали свій тип характеру, слухали розповіді про найдивніші професії світу, визначали, яка професія є “Най-най” (солодша, відповідальніша, веселіша…) та гралися у гру “Так-ні”.

На фото: у Тернопільській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ст. Тернопільської обласної ради (для дітей зі зниженим слухом).

Фахівці Шумського районного центру зайнятості провели груповий профорієнтаційний захід для відвідувачів Шумського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Кожен із відвідувачів цього закладу потребує особливої уваги, але усім їм необхідно обов’язково розвиватися та ставати повноправними громадянами суспільства. У веселій, розважальній формі діти спілкувалась про серйозне: свідомий вибір професії, що стане запорукою професійної самореалізації в майбутньому.

«Хтось мріє стати кухарем, хтось водієм, музикантом, вихователем. Профорієнтаційні вікторини, конкурси, жарти, проведені на зустрічі, допоможуть вихованцям вже в ранньому віці напрацювати низку корисних навичок, що стануть першими сходинками до правильного вибору фаху, – каже заступник начальника відділу надання соціальних послуг РЦЗ Леся Король. – Усім учасникам напередодні свята Миколая було роздано заохочувальні призи. Сподіваємося, що ці невеличкі подарунки привнесуть краплю щастя в непросте життя дітей, які завжди потребуватимуть особливої уваги суспільства, і що кожен з них знайде свою дорогу в житті!».

1 11 2 Гусятин-школа-інтернат-08.12.2015-640 2

У Гримайлівській обласній комунальній санаторній школі-інтернаті фахівці Гусятинського районного центру зайнятості провели профінформаційний захід «Крок у майбутнє» та профорієнтаційний урок «Пізнай себе».

Діти активно гралися в профорієнтаційні ігри, розповідали, хто ким хоче стати в майбутньому, прислухались до рекомендацій щодо вибору професії.

У заході взяли участь 34 дитини, троє з них – діти-інваліди.

Під час профорієнтаційного уроку школярі мали змогу пройти профорієнтаційне тестування, щоб визначити власні професійні нахили, пізнати свої слабкі і сильні сторони, можливості.

На уроці були 14 вихованців школи, один з них – дитина-інвалід.

1 11 2 Чортків-реаб-центр-для-інв-08.12.2015 3

До вихованців Чортківського районного комунального центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя» також завітали фахівці районного центру зайнятості.

У центрі вихованців вчать спілкуватись, знаходити друзів, жити серед людей, навіть якщо і не поталанило бути здоровим, шукати свій шлях, дають нові знання, розвивають творчі здібності, допомагають стати сильнішими, долаючи труднощі, пов’язані з фізичними вадами.

Колективна праця педагогів, які проводять реабілітаційний процес за індивідуальними програмами для кожної дитини, дає позитивний результат. В маленьких серцях оселяється надія на краще майбутнє й бажання перемогти біду.

Служба зайнятості, як державна соціальна установа, постійно тримає в полі зору такі категорії населення, як діти з обмеженими можливостями, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, впроваджує в практику профорієнтаційної роботи різноманітні форми і методи, які ставлять за мету соціальну реабілітацію та інтеграцію дітей-інвалідів у суспільство.

Зустріч пройшла в цікавій інтерактивній формі: школярі відгадували загадки, вирішували математичні задачки, уявляли, що вони продавці і за коротким описом товару, відгадували, що потрібно покупцю, малювали професії своєї мрії.

Приємно було бачити сяйво в очах дітей, коли вони тримали в руках отримані подарунки від працівників центру зайнятості.

Такі інтерактивні заходи для дітей з особливими потребами допомагають учням зорієнтуватися у світі професій, визначити свої сильні сторони, відчути підтримку дорослих та зрозуміти, що кожна людина є індивідуальною та неповторною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*