За ініціативою Омбудсмана державна служба стане більш доступною для осіб з інвалідністю

1 21 5 eb9405ec18499c82aeced7e3dd46e7c5 2. інвалідністю

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини звернулась до Національного агентства з питань державної служби із пропозицією внести відповідні зміни до нормативно-правових актів, що регулюють питання прийняття на державну службу. Ці зміни стосуються питання доступу осіб з інвалідністю до державної служби і, перш за все, спрямовані на забезпечення права на працю осіб з інвалідністю й усунення дискримінаційних норм.

«Однією з причин низької зайнятості осіб з інвалідністю на державній службі є відсутність вимог щодо створення належних умов доступності під час проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби та застосування розумного пристосування, що враховує індивідуальні потреби», – переконана Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська.

Починаючи з січня 2016 року, представники Секретаріату Уповноваженого з прав людини брали активну участь у розробці нового Порядку проходження конкурсу на зайняття посад державної служби, наполягаючи на внесенні антидискримінаційних норм та обов’язковому застосуванні принципу розумного пристосування. В результаті 25 березня 2016 року Кабінетом Міністрів України було затверджено Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби в редакції, що містила запропоновані антидискримінаційні норми.

Вітаючи внесення цих змін, Валерія Лутковська зазначила: «Сподіваюсь, що внесені до Порядку антидискримінаційні вимоги успішно реалізуються на практиці. Розуміючи, що застосування принципу розумного пристосування є новою вимогою, працівники Секретаріату готові надавати відповідну консультативно-методичну допомогу щодо принципів його застосування». Уповноважений також висловила переконання, що створення відповідного законодавчого підґрунтя дозволить забезпечити неухильну реалізацію положень статті 38 Конституції України, яка гарантує громадянам право рівного доступу до державної служби.

Затверджений Порядок гарантує особам з інвалідністю застосування принципу розумного пристосування під час проведення конкурсу на зайняття посад державної служби. Так, пунктом 4 Порядку передбачено, що дотримання принципу недискримінації під час проведення конкурсу не виключає обов’язку застосування в ході його проведення розумного пристосування для особи, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі та має інвалідність, а також можливості застосування позитивних дій відповідно до Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

У Порядку (додаток 3) наведено зразок заяви про забезпечення розумного пристосування, а пункт 19 передбачає процедуру її подання. Не менш важливою є вимога пункту 54 щодо проведення всіх етапів конкурсу в приміщенні, доступному для маломобільних груп населення. Пункт 30 забороняє під час проведення тестування користуватись додатковими електронними приладами, однак в документі враховано, що користування електронними приладами дозволяється у випадках, коли вони є розумним пристосуванням особи. Інша новація, яка не стосується безпосередньо людей з інвалідністю, однак буде в першу чергу корисна для них, полягає у можливості подати конкурсній комісії документи за допомогою поштового зв’язку.

Таким чином, особам з інвалідністю гарантується застосування принципу розумного пристосування під час проходження конкурсу, що зробить державну службу більш доступною.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*