“Після зустрічі з собакою 100 слів у хвилину став промовляти”

1 13 481080 1 300 2. дітей, педагог

  1 13 481080 1 300 1
Корекційний педагог Ельвіра Попова займається собакотерапією із дітьми-аутистами у полтавському Монтессорі-центрі “Сонечко”. Малюки навчаються спілкуватися і рухатися

У полтавському Монтессорі-центрі реабілітації дітей-інвалідів “Соняшник” три місяці проводять собакотерапію. Від занять із твариною у малюків з аутизмом та церебральним паралічем розвиваються мовлення та рухливість, пише Gazeta.ua.

— Рассанчик, мій халоший, — вибігає на зустріч золотистому ретриверу полтавець 6-річний Ярослав Волочай. 23 січня о 10.00 Наталія Волочай, 31 рік, привела сина до центру на собакотерапію. Заняття відвідують іще восьмеро дітей з аутизмом.

— Як зе я тебе здав, — чухає пса за вухом, той облизує руку. — Тепер собацьку хоцю. Дома казали, куплять. Да, мам? — питає в матері.

— Тільки й розмов про Рассана. На занятті не відходить від нього, — говорить Наталія. — Після зустрічі з собакою син 100 слів у хвилину став промовляти.

Корекційний педагог 39-річна Ельвіра Попова знімає з 2-річного пса Рассана повідець. Собаку до закладу приводять раз на тиждень.

— Хворі на аутизм живуть у своєму світі, нас ігнорують. Через собаку налагоджуємо контакт. Коли дитина торкається пса, минають страхи. Терапевт має бути поруч, тоді йде звичка до людини, — пояснює педагог.

— Удома дітей з аутизмом завжди змушують щось робити — писати, читати, виконувати фізичні вправи. У них іде спротив. Буває, просимо вибрати з двох кольорових м’ячиків один. Капризують, відвертаються. Коли кажемо показати Рассану — роблять. Також пишуть йому листи, читають казки. Почали чіткіше виговорювати слова, — продовжує педагог. — Відбувається ефект керування. Наказали — собака виконав. Тут уже вони домінують, а не над ними.

Хворі діти вчаться нових рухів.

— Зі стільців виставляю лінію перешкод. Діти беруть Рассана за повідець, дають команди, йдуть за ним, пригинаються, обходять. Є професійне приладдя: тунелі, бар’єри, гойдалки.

Рассан лягає посеред кімнати на білий пухнастий килим. До приміщення заходить 4-річний Олександр, блідий, із довгим волоссям та великими карими очима. Повільно лягає поруч із псом, обіймає, кладе на нього голову.

Щоб займатися з малюками, беруть собаку від 2 років. Найкраще годяться лабрадори, вівчарки, хаскі.

— Ці породи дають собою керувати. Не злі, не гавкучі. Малі цуценята не годяться, крутяться, непосидючі.

Коти нормалізують тиск

Власники домашніх тварин живуть на чотири-п’ять років довше, дослідили лікарі. Коти завжди вмощуються на хворе місце. Лікують остеохондроз, радикуліт, знімають біль, нормалізують тиск. Муркотіння заспокоює нерви. Власників акваріумних рибок не турбує безсоння. Допомагають вийти з депресії та знімають стрес. На коней саджають людей після операцій, травм, для реабілітації та координації рухів.

Дельфінотерапією долають нервові розлади в дорослих та дітей. Ці морські ссавці сприяють розвитку мовлення у дітей.

Анна Лакиза

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*