У Житомирі дітям-інвалідам допомагають стати повноцінними членами суспільства

1 15 2013-03-13-11.18 2. дітей-інвалідів, реабілітації

  1 15 2013-03-13-11.18 1

Минуло 9 місяців як в Житомирі відкрили Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Сьогодні в центрі з дітьми займаються педагогаги-реабілітологи, арттерапевти, психологи, реабілітологи. Юним житомирянам з особливими потребами допомагають наблизитьсь до рівня розвитку їхніх здорових однолітків.

В наш час існує багато різноманітних установ, що проводять реабілітацію інвалідів.

Однак, за словами директора Центру Віктора Козира, особливу увагу потрібно звертати саме на соціальну реабілітацію дітей. Тобто навчити їх елементарних правил поводження в соціумі. В Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Житомирської міської ради займаються діти починаючи з наймолодшого віку, до 3-х років, і до 18 років.

«Наше завдання – навчити дитину маленького мікроклімату, де вона почуватиметься комфортно».

“Треба щоб дитина знала, що потрібно робити в квартирі, щоб мама не боялась залишити її саму”, – розповідає директор Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Віктор Козир.

Дітки до центру приходять різні з різними рівнями проблем.

Для декого досягненням стало те, що дитинка навчилась рівно тримати спинку, тримати ложку, зав’язувати шнурки.

Велика радість для мам, що діти-аутисти грають у театрі ляльок, створеному в центрі. Це при тому, що теоретики переконують, що вивести аутиста на сцену, а тим паче протримати там 10-20 хвилин, неможливо.

Педагогам Центру це вдалось.

Дітки разом з мамами грають в театрі, роблять своїми руками різноманітні сувеніри, створюють картини. Малята навчились спілкуватись один з одним. Для багатьох мам головною розрадою стало те, що вони зі своїми дітьми вийшли за межі чотирьох стін.

Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів як комунальна установа фінансується державними коштами.

Однак їх не вистачає. Колектив центру радо прийме допомогу благодійників. Адже важливою складовою для реабілітації дітей-інвалідів є матеріальна база.

Серед проблем – відсутність можливості підвозу дітей до центру.

Адже деякі діти бояться заходити в транспорт. Розпочато реконструкцію басейнів, які також надзвичайно потрібні діткам.

«Неможливо розділити реабілітацію на медичну, педагогічну, соціальну. Реабілітація повинна бути комплексною, а для цього потрібна спеціальна база. Оскільки центр новий, гроші держава виділила на ремонт, меблі, обладнання і все. Але для повноти надання послуг соціальної реабілітації нам вкрай необхідний такий вид послуг, як фізіотерапевтична реабілітація.

На це грошей у нас немає. Ми не йдемо до того, щоб взяти електрофорези, парафіни. Сьогодні є обладнання, яке компактне, портативні прилади, які надають дуже широкий спектр фізіотерапевтичної допомоги», – говорить Віктор Козир.

«Репортер Житомира» +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*