Минулого року в реабілітаційних центрах для дітей-інвалідів Дніпропетровщини кількість ліжко-місць збільшилася більше ніж в 2 рази

1 01 7854125 1 2. дітей-інвалідів, обмеженими фізичними можливостями, реабілітації

  1 01 7854125 1На Дніпропетровщині розширюється мережа центрів реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями. Минулого року кількість ліжко-місць для таких малюків збільшилася більше ніж в 2 рази. Такі центри створюються на базі будинків дитини, потреба у яких знижується так само стрімко, як і збільшується кількість влаштованих у сім’ї дітей-сиріт. Про це розповів губернатор Дмитро Колєсніков під час всеукраїнської наради, присвяченої реалізації соціальних ініціатив Президента України у сфері захисту прав дітей. Нарада відбулася під головуванням Міністра соціальної політики України Наталії Королевської за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленко.

Дмитро Колєсніков зазначив, що важливим напрямком роботи обласної влади є допомога дітям, які вже у ранньому віці потребують спеціальної медичної допомоги. Турбота про дітей інвалідів є важливим акцентом соціальних ініціатив нашого Президента Віктора Федоровича Януковича «Діти – майбутнє України».

Губернатор підкреслив, що за останні два роки в рамках реалізації проекту «Родина для дитини» області вдалося досягти значних успіхів у профілактиці соціального сирітства та розвитку сімейних форм виховання.

«За рахунок охоплення сімейними формами виховання кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в державних закладах, скорочено більш ніж вдвічі» – сказав керівник області.

Це дало змогу переглянути необхідність великої кількості таких закладів у містах та районах області. Зокрема, відбулося реформування будинків дитини Дніпропетровщини.

Протягом двох років на базі чотирьох будинків дитини у Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Нікополі були створені відділення ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями, ураженням нервової системи, вродженими вадами розвитку, затримкою психо-мовного розвитку, які виховуються у сім’ях. Їх потужність у 2011 році склала 150 реабілітаційних ліжок.

  1 01 7854126 2А з 1 вересня 2012 року два будинки дитини Дніпропетровська та Нікополя були повністю перепрофільовані в спеціалізовані Центри медико-соціальної реабілітації дітей, розраховані на 170 ліжок. У тому числі 25 ліжок для сумісного перебування дітей з матерями.

Зокрема, в центр реабілітації дітей-інвалідів був перепрофільований Нікопольський будинок дитини «Орля».

«Завдяки активному впровадженню в області сімейних форм виховання, у нашому будинку дитини стала скорочуватися кількість вихованців. Це дало змогу відкрити на його базі відділення реабілітації дітей-інвалідів. Коли всиновили останню дитину-сироту з будинку дитини «Орля», заклад був повністю перепрофільований», – розповідає головний лікар Нікопольського медичного спеціалізованого центру медико-соціальної реабілітації дітей Ірина Хмелєвська.

За словами головного лікаря, відкриття таких центрів для дітей з обмеженими фізичними можливостями у Нікополі, а також Дніпропетровську, Кривому Розі та Дніпродзержинську, стало справжньою подією для області. Адже реабілітацією дітей-інвалідів раніше займалися лише у трьох містах України – Києві, Донецьку та Трускавці.

«Зараз батькам не обов’язково їхати в інші області країни, щоб покращити стан здоров’я своєї дитини, – зазначає Ірина Хмелєвська. – Наприклад, у нашому медичному закладі безкоштовну реабілітацію отримують діти з невралгією, психіатричними проблемами, порушеннями опорно-рухового апарату».

У Нікопольському медичному спеціалізованому центрі медико-соціальної реабілітації дітей з пацієнтами працюють дипломовані спеціалісти, зокрема, психологи, логопеди та навіть арт-терапевт.

Медичні працівники використовують фізіотерапію, динамічну гімнастику, масаж, музикотерапію, аромафітотерапію, лялькову, сенсорну, пісочну терапію, дидактичні ігри, теплолікування тощо. Широко застосовується іпотерапія (лікувальна терапія, заснована на спілкуванні з кіньми та верховій їзді). Її позитивний ефект особливо виражений у дітей, хворих на дитячих церебральний параліч та хворобу Дауна.

«Найбільша нагорода для медичного персоналу – це бачити результати своєї роботи. Наприклад, як дитина, що могла пересуватися лише на інвалідному візку, завдяки реабілітації робить хоч і невпевнені, але самостійні перші кроки», – каже головний лікар.

Управління преси та інформації облдержадміністрації

Дніпропетровська обласна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*