Нові соціальні стандарти запроваджують у Львівському центрі «СОЗАРІН»

1 03 785248 2. созарін, реабілітації

  1 03 785248 1Сьогодні в Україні триває активне впровадження нових соціальних стандартів. Над цим, окрім державних органів, спільно працюють й ряд неприбуткових громадських організацій. Тісне співробітництво з організаціями, які надають соціальні послуги соціально незахищеним групам громадян, налагоджено й на Львівщині. Яскравим прикладом є співпраця департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та Львівського центру соціального захисту та реабілітації інвалідів «СОЗАРІН».

Як зазначають у згаданому департаменті, співпраця із Центром має кілька напрямків, одним з яких є створення умов для обміну досвідом та впровадження сучасних підходів і методів з вирішення проблем соціально – психологічної та медичної реабілітації інвалідів та в забезпеченню їх прав.

Іншим напрямком діяльності є здійснення денного догляду та реалізація реабілітаційних програм. Зокрема, у Центрі працює відділення реабілітації жінок, котрі перенесли операцію з приводу злоякісної пухлини молочної залози. Більше трьох тисяч жінок пройшли безкоштовне протезування зовнішніми силіконовими протезами (епітетами) та реабілітацію. Зазначимо, що саме у «СОЗАРІНі» надання такої допомоги було здійснено вперше в Україні.

В рамках співпраці реалізований інноваційний проект «Профілактика та зниження рівня захворюваності на рак молочної залози серед жінок неповносправних-сліпих» – тренінг відбувся для жінок з обмеженими фізичними можливостями м.Львова та Львівської області. Проект підтриманий Фондом ім.Комен – грантова програма Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози за фінансової підтримки Львівської обласної та міської рад. Видані унікальні брошури та буклети, які надруковані шрифтом Брайля та здійснено їх озвучення.

Реалізовано також низку проектів в 2010-2013 роках із забезпечення діяльності прокатного пункту засобів реабілітації (візочки, милиці, підлокітники, опори, ходунки тощо) за фінансової підтримки та співпраці з департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації. Цією послугою скористались понад 2000 осіб.

Варто наголосити, що також надається фахова, системна фізична та психологічна реабілітація молоді із загальним захворюванням опорно-рухомого апарату, ДЦП, а також молоді з ментальними вадами. Здійснюється оздоровлення та корекція діяльності нервової, серцево-судинної, скелетно-м’язової системи інструкторами-реабілітологами з лікувальної гімнастики «Тай-Чі» (виникла в Китаї).

У Центрі діє програма денного догляду для молоді з розумовою відсталістю. Так з 20 серпня 2013 року на базі санаторію «Східницькі Карпати» ГОІ «ПРОМЕТЕЙ» проходять реабілітацію підлітки – учасники денного догляду ЛЦСЗРІ «СОЗАРІН».

Працівники «СОЗАРІНу», волонтери та пацієнти також задіяні до реалізації реабілітаційних програм, набувають теоретичних, практичних знань та досвіду на міжнародних тренінгах, семінарах, конференціях, ділових зустрічах, навчаннях, у медико-соціальних закладах США, Польщі, Німеччині, Чеській республіці.

Зазначимо, що співпраця з Центром відображається не лише в проведенні реабілітаційних процесів, але і в широкому їх обговоренні на міжнародних конференціях. Партнери ЛЦСЗРІ«СОЗАРІН» – вітчизняні науковці, іноземні спеціалісти неодноразово визначали ефективність моделі комплексної реабілітації, переймали досвід із впровадження елементів комплексної реабілітації в своїх установах.

Львівська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*