Чиновники не можуть знайти ділянку під будівництво реабілітаційного центру для дітей-інвалідів за спонсорські кошти

1 17 4 1379056671 0 2. дітей-інвалідів, іпотерапії

  1 17 4 1379056671 0 1Вже більше трьох років під Житомиром у Станишівці працює спеціальний центр для реабілітації дітей-інвалідів з різними діагнозами, яких до повноцінного життя повертають завдяки верховій їзді. Весь цей час його підтримує благодійний фонд «Берегиня Полісся» та його директор та за сумісництвом лікар-іпотерапевт Олеся Марчук.

Попри відсутню державну підтримку їм вдавалося до останнього допомагати діткам і їх батькам разом долати страшні діагнози, однак наразі постала гостра потреба у новому приміщенні з усіма належними умовами.

Кількість пацієнтів збільшується, адже результати такої реабілітації дуже відчутні, тож у центр везуть хворих дітей з усієї Житомирщини, тим більше подібних закладів у регіоні більше нема. Є серед маленьких пацієнтів навіть діти із-за кордону.

І лікарка, і батьки неодноразово зверталися до обласної влади з проханням виділити їм 2,5-3 гектари землі в Житомирі чи поблизу, аби за спонсорські кошти побудувати там реабілітаційний центр, будинок для батьків та дітей, конюшню і ще залишити поле для випасу коней.

Сьогодні з дітьми займаються в орендованому приміщенні, яке не пристосоване до занять в холодну пору року. Крім цього, там є можливість утримувати лише двоє коней і працювати не більше, ніж з трьома десятками хворих. Водночас кваліфікованої допомоги потребують сотні таких пацієнтів.

З весни 2013 року Олеся Марчук почала активно штурмувати різні владні установи з проханням виділити земельну ділянку, втім всюди чула відмову і що найгірше – посадовці або не знали про існування такого центру, або не розуміли, що таке іпотерапія.

Врешті жінка звернулася по допомогу до депутата обласної ради Дмитра Кропачова та депутата міської ради Нелі Ковалюк. В свою чергу Кропачов розіслав письмові депутатські звернення по ряду інстанцій, але всюди фактично отримував відмову у вигляді приписів, що необхідно звертатися в іншу установу.

З’ясувалося, що в Житомирі нема вільних ділянок такою площею, а обласна влада взагалі відхрестилася від вирішення цього питання, аргументуючи, що це не в їх компетенції.

Днями Олесю Марчук заслухали на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів, де жінка вкотре переповіла про успіхи центру, необхідність його розширення та проблему із приміщенням для занять. Однак, члени комісії лише обмежилися порадою знову звернутися до голови облради Йосипа Запаловського і не озвучили якихось більш конкретних механізмів вирішення питання.

Кропачов впевнений, що ці відписки – свідчення відсутності волі влади створювати центр іпотерапії, адже і в місті, і за його межами постійно виділяються земельні ділянки для будівництва котеджів чи розважальних закладів.

«Те, що комісія не створила робочу групу з вивчення цього питання, а просто порадила ще раз написати звернення на ім’я голови обласної ради свідчить про те, що розуміння нагальності створення такого центру у влади немає», – ділиться депутат облради Дмитро Кропачов і каже, що для центру підійшло б навіть комунальне підприємство, яке не потребує дотації з обласного бюджету.

Юлія Демусь

Довідково

З 2010-го року Житомирський обласний благодійний фонд «Берегиня Полісся» проводить оздоровлення дітей-інвалідів за допомогою іпотерапії. У Фонді займаються фахівці, які мають міжнародну кваліфікацію з іпотерапії, реабілітацію проводять на спеціально навчених іпотерапевтичних конях. В співпраці з Фондом дітей лікують невропатологи, педіатри, психологи, реабілітологи, масажисти. З 2013-го року ЖОБФ “Берегиня Полісся” став членом Всесвітньої школи з іпотерапії. За період 2011-2013 років Фонд допоміг оздоровити більш як 100 дітей-інвалідів з різними захворюваннями.

Перший житомирський інформаційний портал +ФОТО ДОКУМЕНТІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*