Особливим людям — особлива підтримка

1 20 52932731 1 2. дітей-інвалідів, особливими потребами, реабілітації, інвалідністю

  1 20 52932731 1

Цього тижня в Чернігові відбувся важливий захід — дводенний Міжнародний семінар «Реабілітація людей з інвалідністю, які потребують високого рівня підтримки». Серед його учасників — представники Міністерства соціальної політики України, Директорату з прав людини та антидискримінації Генерального директорату демократії Ради Європи, Федерального міністерства праці, соціального забезпечення та захисту прав споживачів Республіки Австрії, а також керівники обласних реабілітаційних центрів, управлінь соціального захисту України, громадських організацій, експерти з Великобританії і Франції, повідомляє «Хвиля Десни».

Цей форум відбувся в рамках реалізації Протоколу намірів про співробітництво між Міністерством праці та соціальної політики України й Федеральним міністерством соціального забезпечення і захисту прав споживачів Республіки Австрії у сфері соціальної політики на 2010-2013 роки. Семінар спрямований на вивчення та більш широке розуміння проблем соціального захисту й реабілітації людей з особливими потребами, в тому числі дітей-інвалідів і молодих людей з інвалідністю.

Участь у відкритті заходу взяли заступник міністра соціальної політики України Лідія Дроздова, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, перший заступник голови обласної державної адміністрації Микола Стрілець, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет.

  1 20 76400001 2

Як зазначила Лідія Дроздова, проводити міжнародні семінари в різних регіонах країни вже стало традицією. Змінюється час, але пріоритетне завдання і для Уряду України, і для країн Європи залишається актуальним: люди особливої категорії потребують особливої підтримки.

Збільшення розмірів державних допомог, лікування, вдосконалення методів і підходів до реабілітації дітей з особливими потребами, раннє виявлення вроджених фізичних вад, усебічний розвиток і створення сімейного затишку для кожної такої дитини лежать в основі соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича.

Як зазначив Володимир Хоменко, облдержадміністрація, органи влади на місцях приділяють значну увагу виконанню поставлених державою завдань, надають усебічну підтримку у проведенні різноманітних заходів, направлених на підвищення ефективності захисту населення від різних соціальних ризиків. В області, де проживає більше 81 тисячі людей з інвалідністю, з яких майже 4 тисячі дітей, розвиваються нові види соціальних послуг та форм соціальної роботи. Реабілітація дітей проводиться в 4 реабілітаційних центрах, де за перше півріччя цього року 556 дітей-інвалідів отримали необхідні процедури.

Обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів займає основне місце в системі відповідних закладів на Чернігівщині. Вже два десятиріччя там використовуються передові методики, завдяки найновішому обладнанню надаються послуги комплексної реабілітації: соціальні, медичні, психологічні, педагогічні. На початку червня було введено в експлуатацію новий корпус стаціонарного відділення на 60 місць, що дасть змогу оздоровлювати вдвічі більше дітей, ніж раніше. Упродовж року додатково пройдуть реабілітацію 700 дітей-інвалідів.

І надалі, як запевнив Володимир Хоменко, планується консолідувати спільні зусилля місцевих органів влади, соціальних і медичних працівників, благодійних організацій з метою реалізації в регіоні нової стратегії забезпечення державних гарантій людям з обмеженими можливостями, починаючи від народження і протягом усього життя.

Бо проблеми таких людей не відрізняються локальними особливостями, — зазначив Анатолій Мельник, звертаючись до учасників семінару. — Досвід вирішення цих проблем у різних державах зазвичай унікальний. Ставлення до людей з інвалідністю — один із показників цивілізованості суспільства. Обласна рада прагне максимально враховувати інтереси людей з інвалідністю при розробці та прийнятті обласних галузевих програм. Нині на Чернігівщині реалізується 12 регіональних цільових програм, які так або інакше спрямовані на захист людей з особливими потребами.

Для вирішення проблемних питань інвалідів потрібно об’єднати зусилля представників влади, бізнесу і громадськості. Зі свого боку міська влада, як зазначив Олег Шеремет, фінансово підтримує громадські організації інвалідів. З початку цього року профінансовано проекти 14 громадських організацій, у тому числі тих, що опікуються людьми з особливими потребами, на суму понад 300 тис. грн. Загалом, у бюджеті на цей рік передбачено 600 тис. грн.

У програмі семінару були цікаві тематичні лекції та обговорення низки питань: підходи Ради Європи щодо прав людей з обмеженими можливостями; наставницькі та діагностичні служби для молоді Австрії; виклики провайдерів професійно-технічної освіти в рамках реалізації нової Європейської стратегії «Європа 2020»; запровадження інноваційних підходів у надання реабілітаційних послуг та інші. Учасники семінару також ознайомилися з роботою центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», обласного соціального центру матері і дитини «Батьки й дитина разом», обласного центру соціально-психологічної допомоги, театру особливих акторів «Дивосад».

Ярослав Каранда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*