У маленьких харків’ян, хворих на ДЦП, з’явився шанс навчитися самостійно ходити (ВІДЕО)

У маленьких харків’ян, хворих на ДЦП, з’явився шанс навчитися самостійно ходити (ВІДЕО). дцп

75 маленьких харків’ян, хворих на ДЦП пройшли курс лікування за допомогою унікальної системи “Локомат”, з них п’ятеро пішли самостійно – і це вперше в житті.

Анжела Сушко кореспондент

-Робот, що навчає ходити. У Харківському інституті протезування представили унікальну методику освоєння ходи для маленьких дітей, які не можуть самостійно пересуватися.

Це перші Машині кроки. Але ще за допомогою спеціального апарату “Локомат”. Дівчинка наче в невагомості поступово долає шлях.

-Машенька, левой ножкой вверх, сильно левой, на ступеньку.

Маші в рік поставили діагноз ДЦП. З того часу вона долає свій недуг. За словами матері, вже навчилася тримати голову, підіймати руки, повзати і ось зараз намагається піти.

Альона Манько мати дівчинки, хворої на ДЦП

-Я каждый день что-то испытываю новое, радость в каждом движение пальца, кисти, стопы в разговоре. Это сложно передать, у нас совсем другой мир, мы рады каждой победе.

Ось таке багаторазове повторення вправи – і в пам’яті дитини фіксуються рухи кінцівок, пояснюють фахівці. А це означає, що після спеціального курсу, може відновитися хода, або взагалі сформуватися з самого початку.

Ірина Чернишова завідувач відділення реабілітації клініки УкрНДІ протезування

-Улучшается способность, устойчивость вертикальных поз, устойчивость ходьбы у тех детей, которые способны ходить и даже у некоторых пациентов позволяет оторваться от опоры и передвигаться самостоятельно. У нас таких пять пациентов.

Фахівці інституту протезування ще й намагаються зробити цю методику більш результативною та доступною.

Антоніна Салєєва директор клініки УкрНДІ протезування

-Задача сегодняшнего дня – это включить максимум методик, чтобы как можно раньше подхватить детей, у которых есть шанс освоить ходьбу, быть более самостоятельными и интегрированными в социуме. Мы хотим сделать эту методику доступной максимальному количеству детей независимо от того, что у них ограничения бывают очень серьёзные.

Для дітей інвалідів, сиріт, та з малозабезпечених родин та сімей, де є два інваліди, таке лікування безоплатне. На сьогодні 75 проблемних дітлахів вже пройшли курс. І як запевняють фахівці інституту, щороку готові приймати ще мінімум сорок маленьких мешканців Харківщини. Кажуть, не женуться за статистикою, головне – кінцевий результат, щоб якомога більше дітей поставити на ноги.

https://www.youtube.com/watch?v=an1N_k1EmQg


Анжела Сушко

“Харьковские Известия”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*