У Козельці відкрито денний стаціонар для особливих дітей

У Козельці відкрито денний стаціонар для особливих дітей. дітей-інвалідів, реабілітації

Теплої посмішки, доброго слова, щирої підтримки, однак аж ніяк не співчуття та жалю, не вистачає сьогодні дітям-інвалідам. Вони такі ж самі, як і решта дітвори: безмежні мрійники, які вірять у справжнісінькі дива і казку з хорошим кінцем. Лише мають обмежені функціональні можливості. їх ще називають дітьми з особливими потребами або альтернативно-обдарованими. Й справді, вони – особливі, тож потребують особливої уваги та підтримки оточуючих. У Козельці для цього роблять все можливе. Тамтешній центр реабілітації дітей-інвалідів є досить унікальним, ботам працюють з дітьми, які мають різноманітні захворювання: ураження зору, слуху, порушення опорно-рухового апарату, ураження внутрішніх органів, психічну та розумову відсталість, онкологічні захворювання і навіть змішані вади. Днями у Козелецькому районному центрі реабілітації дітей-інвалідів урочисто відкрили ще й стаціонарне відділення денного перебування.

У Козельці відкрито денний стаціонар для особливих дітей. дітей-інвалідів, реабілітації

…Невелике приміщення, в якому затишно і тепло — і не тільки тому, що там чудова обстановка і оновлене обладнання. Насамперед, там панують любов і добро.

Вони хочуть звичайного життя

У Козельці відкрито денний стаціонар для особливих дітей. дітей-інвалідів, реабілітаціїЦентр працює понад десять років. Тут розвивають та адаптують незвичайних дітей до звичайного життя. Часто можна почути, що такі діти приречені і не мають майбутнього через свою хворобу. Коли у родині з’являється дитина з особливими потребами, дехто сприймає це так, неначе двері очікуваного щастя зачиняються. Але є інші двері. Як їх побачити та не проминути, добре знає директор центру Людмила Качер, яка керує закладом з моменту його заснування.

«На жаль, у нашому суспільстві спостерігається недоброзичливе та упереджене ставлення до дітей з таким статусом, – говорить пані Людмила. – Але слід розуміти: кількість дітей-інвалідів, на жаль, не зменшується, тож ми маємо кардинально змінити ставлення до них, прийняти їх, як повноцінних членів суспільства. В ході реабілітації, займаючись у групах інтенсивного навчання, індивідуального навчання, у групі розвитку творчості, діти досягають фантастичних успіхів. Але чомусь у наших людей запрограмоване інше: дитина-інвалід, то втрачена доля».

За словами Людмили Дмитрівни, коли центр відкривався, доводилося навіть ходити дворами і вмовляти сім’ї, де виховуються інваліди, відвідувати реабілітаційний заклад. Через те, що батьки соромляться виставляти свою проблему на загал.

«Але, на щастя, ми вже позбулися цього дикуватого шаблону. На це, звісно, знадобилися роки. Тепер до нас везуть хлопчиків і дівчаток з усього району. Але величезним кроком уперед є те, що ми відкриваємо групу денного стаціонару. Всі ці роки дітей приводили на кілька годин. Тепер шістнадцятеро дітлахів, які найбільше потребують допомоги, матимуть можливість перебувати тут з 7.30 ранку до 18.30 вечора. З іншими малюками, як і раніше, фахівці займатимуться по кілька годин».

Дарувати світло і тепло

У Козельці відкрито денний стаціонар для особливих дітей. дітей-інвалідів, реабілітаціїДля начальника управління праці та соціального захисту населення Козелецької райдержадміністрації Ніни Кривенко відкриття денного стаціонару – це доказ того, що наша держава рухається вперед. Ця жінка стояла при витоках відкриття центру. Вона ніколи не покидала надій і весь час підтримувала зв’язок з Чернігівським обласним центром реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Набравшись там потрібного досвіду, загорілася ідеєю відкрити щось подібне і в Козельці. І їй це вдалося.

«Тепер щоранку в спеку і в холод водій спеціально облаштованої «газельки» об’їжджає знайомі адреси Козелецького району, щоб зібрати дітей на заняття, – розповідає Ніна Іванівна. – Це не пересічний шкільний автобус і діти не зовсім звичайні, але у їхніх очах горить такий вогник надії – просто не передати словами. Ми й надалі будемо рухатися вперед, бо у нас дуже гарна, а головне, небайдужа команда. Фінансується центр повністю за рахунок районного бюджету. Але, звісно, нам допомагають і спонсори».

За словами працівників центру, дітям-інвалідам та дітям групи ризику надаються психологічні, освітні, логопедичні, реабілітаційні послуги та послуги загального розвитку. Нещодавно тут відкрили відділення трудової реабілітації, гуртки кулінарної справи, вишивання, художньої творчості та гурток «В гармонії з довкіллям». У центрі традиційно проводяться спортивні змагання та концертні заходи.

«Завдання реабілітологів – бути щасливим і зробити так, щоб твоє щастя випромінювало світло та енергію оптимістичного живлення для тих, хто поруч, хто цього найбільше потребує», – наголосила Людмила Качер.

В Чернігівській області проживає понад 81 тисяча людей з інвалідністю, з яких близько 4 тисяч – діти. Реабілітація дітей проводиться в чотирьох реабілітаційних центрах (Чернігів, Прилуки, Ніжин, Козелець – Авт.), де за перше півріччя цього року 556 дітей-інвалідів отримали потрібну допомогу.

Сніжана Божок, газета "Чернігівщина" №39 (419) від 26 вересня 2013 року

gorod.cn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*