Біомеханічний, структуральний та краніосакралний аспекти механізму лікувального впливу терапевтичної верхової їзди на організм людини (ФОТО)

1 01 IMG 9050 4 2. реабілітації, іпотерапії

Севастопольський центр розвитку іпотерапії спільно з кафедрою фізичної реабілітації СЕГІ ТНУ імені Вернадського, за участі БФ «Український тандем» (Біла Церква) та центру «ПоліЕко» (Санкт-Петербург) провів семінар у місті Біла Церква. Семінар відбувся протягом з 23 по 27 вересня на території кінно-спортивного комплексу «Тандем». Тематика занять: лікувальний вплив іпотерапії на організм людини. Захід пройшов за підтримки партнерів проекту – ВБФ «Крона» (Київ), ЦРДІ «Шанс» (Біла Церква), БО «Ми поруч» (Миколаїв).

Семінар проводили провідні фахівці з іпотерапії з України та Росії – Слепченко Ю.О., Шарафутдінова М.О., Яланська Л.О., Пополитов Р.Я. Вони всебічно розкрили особливості проведення іпотерапії. Зокрема розглянули такі питання: «Методологічні принципи формування індивідуальних програм», «Техніка безпеки і принципи страхування під час занять ІТ», «Тестування коней», тощо.

«Лекція, яку я читаю розкриває тему: «лікувальний ефект іпотерапії». Сьогодні я розповідаю про те, як кінь впливає на різні структури і ділянки тіла, про структуральні впливи на тіло людини. Оскільки не всі присутні тут лікарі то, насамперед, необхідно пояснити елементарні поняття про будову тіла людини і його функції. У лекції пояснюються суто фізіологічні механізми». – розповідає Слепченко Юлія Олексіївна, вчитель – дефектолог, логопед, доктор остеопатичної медицини, іпотерапевт, власник і керівник Центру розвитку терапевтичної верхової їзди «ПоліЕко».

«Я є керівником Центру розвитку терапевтичної верхової їзди. Пріоритетний напрямок нашого центру, це підготовка терапевтичних коней. Це спеціальні коні, з якими можна проводити реабілітацію дітей і людей з різними нозологіями. ДЦП, аутизмом, синдромом Дауна, порушенням координації руху, різні ортопедичні проблеми, паралічі після травм, аварій та інше.

Завдяки іпотерапії поліпшується координація рухів, покращується осанка, оскільки задіюються дрібні м’язи, вплив на вестибулярний апарат, на судини, на кровоносну систему. Є суто емоційний вплив між конем та людиною. Існують конкретні методи роботи з кожною конкретною нозологією. Наприклад , діти-аутисти сідають на коня тільки разом з інструктором. Аутизм, це захворювання при якому людина абстрагується від зовнішнього світу. Тому потрібен дуже тісний контакт з дитиною, яка має це захворювання. В результаті діти стають більш довірливими, легше йдуть на контакт з оточенням .

В іпотерапії ключове значення має кінь. Він має бути спеціально підготовлений і володіти специфічними рухово-моторними якостями. Терапевтичного коня повинні готувати самі іпотерапевти . Це робота дуже тривала і трудомістка. Кінь повинен бути дуже високого класу. Іпотерапевтом може бути педагог, психолог, лікар. Крім того, людина повинна добре розбиратися в конях, бути хорошим вершником .

У Європі іпотерапія існує близько п’ятдесяти років. У Росії двадцять два роки. І зараз кінний спорт розвинений на досить хорошому рівні. У нас є параолімпійська збірна, для людей з фізичними обмеженнями і спеціальна команда для людей з розумовою відсталістю . В Україні вона тільки починає розвиватися. У Німеччині, наприклад, людина, яка хоче отримати освіту у галузі іпотерапії, перш за все, повинна скласти іспит з верхової їзди. Інакше до навчання її не допустять , яким би гарним фахівцем у своїй галузі вона не була».

Про діяльність клубу «Тандем» і його благодійні напрямки, нам розказав Павло Анатолійович Шерстюк, директор цього клубу, голова правління благодійного фонду «Український тандем».

«Створення центру «Тандем» було випадковим. Займаюся професійним спортом, і створив цей клуб як спортивний об’єкт. Коли у мене з’явились коні, до мене почали звертатися батьки дітей з особливими потребами. Проблема в тому, що я не знав як їм допомогти. Я спортсмен, можу підготувати коней для іпотерапії. Професійно займаюся спортом, сам готую коней. Моє завдання підготувати коней, організувати процес. Керувати процесом реабілітації повинні тільки медики. Оскільки бажаючих було багато, виникла необхідність у створенні центру. У березні цього року (2013 рік – прим. авт.) у Полтаві проходив семінар з іпотерапії. Я його відвідав разом із своїми колегами, з метою – перейняти досвід. Згодом ми почали працювати над створенням нашого центру. 6 квітня відбувся семінар для лікарів з Білої Церкви. Головне завдання було – знайти бажаючих працювати у «Тандемі». Виявили бажання педіатр, Ольга Леонідівна, два реабілітологи, Світлана Миколаївна та В’ячеслав Миколайович. Тобто, у нас в команді зараз – педіатр, реабілітологи, конюх.

Реабілітацію у нас проходять п’ятнадцять дітей, з різними нозологіями. Допомагає оплачувати заняття наш місцевий білоцерківський депутат Чудновський Віталій. Частину оплачують батьки, частину спонсор. Наразі у нас ще немає спеціальної інфраструктури для реабілітації. Ми плануємо побудувати центр із кабінетами для лікарів, залами для тренувань, роздягальнями та залами очікування.

В Україні є така галузь як Інваспорт. В рамках цього проекту я, уже протягом трьох місяців, займаюся з Олійник Ганною, готую її до змагань. Їй 20 років, діагноз: ДЦП, пересувається самостійно. Змагання проходять в Європі і коштують дуже дорого, тому ми шукаємо спонсорів для поїздки. Ще однією проблемою є те, що людина з особливими потребами не може сама собі готувати коня. Для неї тварину мають підготувати професійні спортсмени».

  1 01 IMG 9046 1

  1 01 IMG 9047 2

  1 01 IMG 9049 3

  1 01 IMG 9050 4

Антонович Вікторія

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*