Реабілітація дітей-інвалідів має бути комплексною, тоді вона стає набагато результативнішою

1 28 image226 2. дітей-інвалідів, реабілітації

  1 28 image226 126.11.13. Про це говорили учасники засідання міжвідомчої координаційної ради з питань ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Зібрання проходило на базі обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Це один з семи подібних закладів на Житомирщині. Його директор Лариса Дорошенко розповіла, що повноцінно центр працює три місяці:

“На виконання соціальних ініціатив Президента України ми створили денне відділення. У нас працюють досвідчені фахівці і, повірте, діти будуть мати відповідні результати після завершення курсу реабілітації. У нас вже є такі дітки. Є хлопчик, який декілька років лежить, він навіть не вмів перевертатися. Наші реабілітологи навчили його перевертатися і вчать зараз повзати. У нас є діти, які не могли ходити, ступали всього два-три кроки, а сьогодні, нехай за ручку, але вони ходять”.

Сьогодні на обліку в центрі перебувають тридцять дітей. Лариса Дорошенко каже, що є можливість прийняти п’ятдесят. А найбільша мрія – відкрити другу чергу, яка дозволить розмістити в стаціонарі 150 дітей разом з мамами. Для цього необхідно реконструювати головний корпус колишньої школи-інтернату, на базі якої і утворений центр. На сьогодні вже виготовлено проектно-кошторисну документацію. А далі потрібні дуже великі гроші:

“На сьогоднішній день повна реконструкція будівлі площею майже чотири тисячі квадратних метрів, з меблями, з обладнанням, повністю з облаштуванням – це 15 мільйонів гривень”.

Між тим, саме в такому закладі є можливість проводити комплексну, багатокомпонентну реабілітацію, яка дає хороші результати. На цьому наголошувала Світлана Урсуленко, головний лікар Центру ранньої медико-соціальної реабілітації Житомирського обласного будинку дитини:

“Якщо ще рік тому ми говорили, що 80% діток повертаються додому, в рідні сім’ї. або вони усиновлюються, або влаштовуються в сімейні форми виховання, то на сьогодні ми можемо сказати, що вже 88% дітей повертається. Сьогодні у нас лише десять дітей-інвалідів, а більшість діточок, з якими ми працюємо, могли стати інвалідами. Тому що практично кожна дитина, яка потрапляє до будинку дитини, має проблеми як зі сторони центральної нервової системи, так і розлади психіки”.

На сьогодні в області більше п’яти з половиною тисяч дітей-інвалідів. Майже півтисячі з них – хворі на ДЦП.

“Житомирська хвиля”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*