В Олевську відкрили центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів

1 12 0 1 2. реабілітації

 1 12 0 1

В Олевську відбулося урочисте відкриття комунальної установи “Олевський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів”

Цивілізація дарує нам незлічені можливості й зручності, але й несе з собою чимало побічних явищ, які впливають на наше життя, наносять шкоду здоров’ю. Нам важко зрозуміти, як у час високих технологій, значного розвитку сфери охорони здоров’я, з кожним роком збільшується кількість хворих, як розширюється коло тих, кого ми називаємо словом, що звучить неначе вирок – «інвалід». Особливо турбує зростання кількості дітей-інвалідів.

Тож держава намагається надати допомогу в адаптації таких дітей до нормального життя. З цією метою, зокрема, у державному бюджеті передбачені кошти на облаштування в містах та районах Центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів. 28 серпня 2013 року 20-та позачергова сесія Олевської районної ради VI скликання ухвалила рішення про створення подібного Центру в одному з приміщень старого корпусу Олевської гімназії – на базі громадської організації «Життя без обмежень», щоб спрямувати на його потреби бюджетні 126 тисяч гривень.

1 12 2 2

З того часу у приміщенні проведено капітальний ремонт, закуплено й завезено меблі, тренажери, іграшки, прийнято до штату двох працівників. А З грудня, з нагоди Міжнародного дня інвалідів, в Олевську відбулось урочисте відкриття Центру.

І директору центру Юлія Покальчук, яка виглядала справжнею іменинницею, і запрошені підопічні Центру, батьки дітей з обмеженими фізичними можливостями, представники громадської організації «Життя без обмежень», завдяки діяльності якій й вдалось створити подібний Центр, з радістю зустріли гостей, яких у невеличкій кімнаті зібралося чимало. Серед них – голова районної ради М.А.Харченко, заступник голови РДА О.С.Ковальчук, начальник УПСЗН Олевської РДА В.І.Мельник, міський голова А.В.Повар, представник народного депутата України В.Пехова Олександр Білошицький, отець римо-католицького костелу Воздвиження Святого Хреста Ігор, пастор церкви віри євангельської Петро Шапорда, начальники та працівники відділів райдержадміністрації, депутати міської ради Євдокимов С.М та Єгоров С.О., які свого часу доклали зусиль до об’єднання людей з особливими потребами та створення громадської організації «Життя без обмежень».

 1 12 4 3

З виступів гостей, які прийшли на урочистості з подарунками, стало відомо, що подібний Центр в Олевську став шостим на Житомирщині. Потреба у ньому є, оскільки в нашому районі проживає 306 дітей з обмеженими фізичними можливостями. Завдяки функціонуванню створеного Центру 32 дитини вже мають змогу пройти курс реабілітації відповідно до індивідуальних потреб кожної дитини. З метою інтеграції цих діток у сучасне суспільство у школах району запроваджене інклюзивне навчання для дітей, які цього потребують – в Олевських школах №2, 3 та Радовельській ЗОШ.

 1 12 3 4

Мер міста наголосив, що надасть максимальне сприяння у тому, щоб діти з обмеженими можливостями могли відвідувати дитячі садочки нарівні з іншими дітьми – «все залежить від вас, батьків, як ви будете цього прагнути».

На завершення виступів отець Андрій провів обряд освячення приміщення Центру реабілітації.

З нагоди відкриття Центру у районному Будинку культури була презентована виставка-ярмарок творчих дитячих робіт та відбувся благодійний концерт.

Після завершення свята ми поспілкувалися з батьками.

Віка, яка має 3-річну дитину, нам сказала: «У моєї дитині є ортопедичні, неврологічні проблеми, ми сподіваємося отримувати тут допомогу, зокрема, масаж, тут наша дитина зможе розвиватися. Щодо дитячого садочку, то ми вже неодноразово зверталися – і у міську раду, і у садочок, але ніхто таких дітей брати не хоче, кажуть – у нас таких нянечок немає… Сходжу ще, але я думаю, що те саме скажуть. Я вже не знаю, як і добиватися, ніхто не хоче таких дітей брати».

 1 12 1 5

Людмила: «Я тут перший раз… Вони набирають групу у 8 дітей і нас запросили, щоб ми приходили займатися. Нам тут подобається. Скоро ми поїдемо у Трускавець – у клініку Козявкина, де ми також проходимо лікування. А потім будемо обов’язково ходити й у Центр. Головне, щоб наше дитятко було здоровим…»

З газети “Незалежна” від 6.12.2013

Олевський портал новин +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*