Душа тягнеться дo прекрасного

1 05 2 gr 4.03.14 pasychnik 2. василь пасічник

  1 05 2 gr 4.03.14 pasychnik 1Василь Пасічник, заслужений лікар України, керівник Чернігівського центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження», вважає, що на його пацієнтів позитивно впливає так звана арт-терапія – своєрідне лікування мистецтвом.

Практику арт-терапії у «Відродженні» впровадили одними з перших в Україні. В основі цього методу – заняття образотворчого та художньо-прикладного характеру: малюнок, аплікація із серветок чи тканин тощо.

Загалом же в нашій країні цей метод є малопоширений. Він не входить у стандартну програму лікування. Натомість, особливої популярності арт-терапія набула у Польщі й Швейцарії. А в Англії вона навіть вважається одним із класичних способів лікування дітей-інвалідів.

Саме побувавши в країні Туманного Альбіону, після знайомства із дією цієї системи, Василь Пасічник вирішив втілити новинку вдома, у центрі «Відродження».

Лікар упевнений: арт-терапія допомагає спрямувати юного пацієнта на позитивне, вивести його із хворобливої депресії. Здавалося б, звичайний процес малювання чи аплікації, але який дає потяг пацієнтам до життя! При цьому народжуються неординарні художні роботи, адже зроблені вони від душі.

Деякі роботи юних виставлені у центрі «Відродження». Причаровує картина «Маки» – спільна робота 4-річної Каті Сердюк і 15-річної Каті Костюченко. Неабияку фантазію втілила у картину «Чарівне містечко» Яніна Пащенко. А який різнобарвний «Літній букет» змайструвала зі шматків тканин Оленка Рябок! Виявляється, зі звичайнісіньких серветок можна створити шедевр, як це зробила трирічна Маша Богомолова з допомогою матусі.

Що не робота – помітне натхнення юних, їх любов до прекрасного!

Василь Пасічник також наголошує й на такому своєрідному феномені. Дитина, здавалося б, і не підозрює своїх здібностей до малювання. Але після заняття із спеціалістом центру хлопчик чи дівчинка починає творити.

Віктор Береговий, “Чернігівщина” №9 (461) від 27 лютого 2014

gorod.cn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*