Як жити інвалідам АТО: протезуватися, чи чекати реформування?

1 15 7 Інвалід-1 2. протезування, реабілітації, інвалідів

  1 15 7 Інвалід-1Чи здатна сучасна галузь протезування в Україні забезпечити військовослужбовців, які постраждали в зоні АТО, належними засобами для реабілітації. В першу чергу – протезами? Дізнатися про це, а заразом вияснити, наскільки реально та доступно вирішити цю проблему постраждалому військовому інваліду, ми вирішили в одному з профільних підприємств.

Найшвидше вдалося зв’язатися з Ковельським протезно-ортопедичним цехом. На підприємстві пояснили, що протезування здійснюють постійно, але «як тільки надходять гроші з державного бюджету». Роботи проводять швидко, якісно і… для всіх. Наскільки стало зрозуміло з розмови, якісь особливі привілеї для інвалідів-учасників АТО не передбачено. Як і всі інші, вони мають надати належні документи (їх перелік – трохи нижче). Для тих, кому потрібно затриматися довше, пропонують ночівлю в місцевій лікарні. Та й по всьому.

В Україні діє кілька підприємств, які здійснюють протезування верхніх чи нижніх кінцівок. Легко вдається розшукати «Український центр реабілітації ветеранів Афганістану» (тут використовуються німецькі комплектуючі), Вінницьке (протезування верхніх кінцівок та нижніх кінцівок з використовуються напівфабрикатів вітчизняних та зарубіжних виробників: німецької фірми ОТТО ВОСК та англійської — «Blatchford»), та Дніпропетровське казенні експериментальні протезно-ортопедичні підприємства.

А також — Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування, філією якого якраз і є Ковельський протезно-ортопедичний цех, який спеціалізується на протезно-ортопедичних виробах з ортокрилу. На сьогодні це найновіша технологія виготовлення протезів.

Разом із тим, поки що держава не в змозі забезпечити протезами всіх, хто на це має право, навіть і з доступніших матеріалів. Навіть – воїнів АТО. Не в останню чергу через вартість протезів, яка часто сягає 100 тисяч гривень і більше.

За інформацією з офіційних джерел, в цьому році в бюджеті на протезування передбачено 568 мільйонів гривень (57,7 відсотка від потреби для інвалідів). На 2015 рік у проекті бюджету, який вже погоджений з Міністерством фінансів, на це передбачено майже 1,2 мільярда гривень (81,1 відсотка від потреб). Майже 233 мільйони гривень передбачено на придбання технічних засобів реабілітації для учасників АТО.

Волонтери і самі постраждалі герої АТО стверджують — механізм державного фінансування та виготовлення протезів для українських військових, постраждалих під час бойових дій, належним чином ще не працює. Принаймні, щоб покалічений солдат отримав протезування за бюджетні кошти, йому треба мати статус учасника бойових дій. Крім того, згідно зі змінами до Закону України «Про реабілітацію інвалідів» та постановою КМ України № 321 (з доповненнями від 06.08.2014 р.) «Про забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації», інваліди-солдати АТО, щоб скористатись протезуванням за державні гроші, мають надати такі документи (Постанова КМ України № 321 з доповненнями від 06.08.2014р.): паспорт, ІПН, висновок МСЕК, індивідуальну програму реабілітації, посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги (для ветеранів військової служби).

Наразі обов’язки держави традиційно продовжують виконувати волонтери – самовіддано збирають гроші на вітчизняні чи зарубіжні протези для героїв, які поклали своє здоров’я, захищаючи державу.

Тим часом фахівці стверджують, що наші протези кращі за європейські. Інша справа – оперативність, доступність, якість обслуговування тощо.

Реформування сфери державних і казенних протезно-ортопедичних підприємств мало б бути здійснено ще вчора – зауважують експерти.

– Сьогодні протезування в Україні – на дуже прийнятному рівні, навіть при тому, що інколи виникають проблеми з якістю засобів реабілітації, – переконаний голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.

Разом із тим, за його словами, воїни-афганці, яких протезували за кордоном, мали проблеми із технічними замінниками. А от всі паралімпійці ходять на українських протезах. В Україні, за словами парламентаря, є достатньо державних підприємств, які здатні зробити якісний протез за менші кошти. Українські фахівці використовують світові технології, вміють індивідуально працювати з клієнтом. Тож Валерій Сушкевич закликає не агітувати воїнів-інвалідів звертатися до закордонних спеціалістів.

Щодо удосконалення вітчизняних підприємств. Наразі розпочало процес реорганізації підприємств протезної галузі, що передбачає ліквідацію об’єднання «Укрпротез». Також реорганізовують п’ять державних підприємств. Це дасть змогу зекономити десятки мільйонів гривень. При цьому весь виробничий персонал залишається працювати в повному складі. Процес реорганізації жодним чином не впливатиме на забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації – обіцяють посадовці.

Дуже хочеться, щоб ситуація змінилася вже найближчим часом. Щоб належні механізми були задіяні, а чиновники звітували не лише про законодавчі ініціативи, але й про ефективність їх виконання в житті. Щоб наші герої отримували якісне протезування та якнайшвидше повертались до нормального життя.

  1 15 7 986d962a7d65 2

Петро Мельник для Першої електронної газети.

Контактні дані протезно-ортопедичне підприємство підприємств.

Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 126, тел./факс (0432) 55-20-08, тел. (0432) 55-20-37, е-mail:

Львівське казенне експериментальне підприємство засобів пересування і протезування, м. Львів, вул. Рудненська, 10, тел./факс. +38(032) 267-68-45, e-mail:

Дніпропетровське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство. м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграду, 21, м. Дніпропетровськ, 49061, Україна, тел. +38(0562) 93-39-32

Перша електронна газета

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*