“Слов’янський курорт” знову приймає відпочивальників

1 21 3 1258470240 fasad-san-slavyanskij. слов'янський, курорт

Перших відпочивальників прийняв у понеділок відновлений санаторій “Слов’янський” санаторно-курортного реабілітаційного центру “Слов’янський курорт”.

Для закладу, міста й усієї України це – визначна подія. Санаторій – єдиний у країні, де можуть проходити курс реабілітації інваліди-спинальники. Внаслідок військових дій у травні цього року будівлі були пошкоджені, а наявне обладнання та інвентар знищили чи забрали бойовики. Для відновлення закладу знадобилися кілька місяців і великі зусилля багатьох людей.

– Коли ми вперше приїхали сюди після завершення бойових дій, у корпусах, як кажуть, живого місця не було. Розбиті шибки, зруйновані стіни. Сепаратисти вибивали ногами двері в кімнати й кабінети, ламали замки. Забрали телевізори, холодильники, кондиціонери. Навіть ковдри з матрацами вивезли. Все було розкурочене, курорт знищили, – пригадує перший заступник генерального директора “Слов’янського курорту” Олександр Кравченко.

Для відновлення закладу кошти й ресурси збирали всім миром. “Укрпрофоздоровниця”, у складі якої перебуває санаторій, виділила на ремонт 200 тисяч гривень і ще 50 тисяч – на придбання медикаментів. Але левову частку дали небайдужі спонсори. Генеральний директор курорту Сергій Лінник особисто об’їздив підприємства в пошуку матеріалів. Плитка, шпалери, цемент, фарба, інші будматеріали отримали в якості допомоги. Підприємці також допомогли із меблями, деяким обладнанням і навіть постільними приналежностями.

– Виграли тендер на оздоровлення 250 осіб, із них четверо вже заїхали напередодні відкриття, – не приховував радості Сергій Лінник.

Першими відпочивальниками стали “спинальники” з Сєвєродонецька, Луганська, Харкова і Дніпропетровська. Щодня адміністрація курорту отримує дзвінки з усіх куточків України. Адже пацієнти добре знають про унікальні можливості закладу, про поєднання природних факторів, завдяки яким ставлять на ноги навіть важких хворих.

– Ми написали багато листів, перш ніж домоглися відновлення санаторію “Слов’янський”. Розуміли: якщо не взятися всім разом, санаторій можна назавжди втратити, – розповіла голова обласної організації інвалідів Надія Поламарчук. – Зараз там зробили косметичний ремонт, відновили бильця, пандуси, доступні туалети. Більшість робіт виконали співробітники власними силами.

Але є проблеми, які неможливо вирішити силами колективу чи громадськості. Насамперед – величезні борги курорту, які залишилися від попередніх керівників. “Ми прийняли курорт із боргом у 26 мільйонів гривень. Куди не сунемося – харчування, медикаменти тощо, – всюди кажуть: “А у вас борг”. Починаємо давати гарантійні листи, викручуватися. Це проблема”, – каже Олександр Кравченко.

Нове керівництво курорту виплатило колективу зарплату за березень і частково – за квітень. Решту коштів для погашення заборгованості ще належить знайти. Важливо не втратити фахівців, які накопичили досвід реабілітації пацієнтів із різноманітними діагнозами.

На “Слов’янському курорті” вважають, що потрібно на законодавчому рівні закріпити унікальний статус закладу. Курорту потрібен не лише ентузіазм, а і стабільне фінансування.

Андрій Середа

Донецька область

«Голос України»

Одна репліка к ““Слов’янський курорт” знову приймає відпочивальників”

  1. Ирина :

    Государство не должно стоять в стороне от проблем реабилитации инвалидов – сейчас когда нет Евпатории и Саки – Славянск для инвалидов Украины остается единственным местом где можно получить достойную помощь!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*