Ринок технічних засобів реабілітації в Україні має бути максимально прозорим, – Василь Шевченко

1 25 5 PM608image002 1 2. засобів реабілітації

  1 25 5 PM608image002 1

Ринок технічних засобів реабілітації в Україні, у т. ч. крісел колісних, має бути максимально прозорим, з розвинутою конкуренцією, відповідати потребам користувачів й враховувати найголовніший аспект – „ціна + якість”. На цьому 23 березня наголосив перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко під час робочої наради, що відбулася у Мінсоцполітики за участю фахівців Міністерства, науковців, виробників-постачальників крісел колісних, Фонду соціального захисту інвалідів та представників громадськості.

Він також підкреслив, що реалізувати це вкрай важливе завдання, як і реформувати протезно-ортопедичну галузь в цілому, можна лише спільними зусиллями. Тому для Мінсоцполітики важливо почути думку кожної із сторін діалогу.

Директор Департаменту соціального захисту інвалідів Оксана Полякова поінформувала присутніх, що після широкого обговорення вже підготовлені зміни до наказу Мінсоцполітики від 18.04.2012 № 215 „Деякі питання придбання технічних та інших засобів реабілітації”, які істотно спрощують систему відбору підприємств для забезпечення людей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок бюджетних коштів. Зараз проект документу перебуває на узгодженні в центральних органах виконавчої влади.

Також учасники наради багато уваги приділили питанням формування номенклатури технічних та інших засобів реабілітації для осіб з фізичними вадами, що виробляються та реалізовуються в України. Зокрема, зазначалося, що у нинішньому вигляді номенклатура передбачає перелік всіх ТЗР, які пройшли сертифікацію. Однак там є застарілі, водночас з’являються і нові сучасні вироби. „Щоб упорядкувати цей процес, було вирішено здійснити групування по видах продукції із зазначенням функціональних особливостей кожного виробу.”, – розповів Василь Шевченко.

Він також повідомив, що Мінсоцполітики ставить своєю метою вдосконалення існуючої інформаційної бази (Централізованого банку даних з проблем інвалідності) , яка міститиме не просто облік людей з інвалідністю та видані їм засоби реабілітації, а й можливість автоматизованого формування потреби в засобах, а також оцінку якості ТЗР, що постачаються, самими користувачами.

„Ми прагнемо збільшити конкуренцію в галузі і хочемо мати повну картину надання послуг у цій сфері – чітку й зрозумілу кожному.”, – сказав перший заступник Міністра, і його пропозицію було підтримано.

Крім того, на нараді були розглянуті питання видачі направлень на забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації структурними підрозділами соціального захисту населення та інші.

Гостро обговорювалися перспективи роботи галузі в умовах переходу з системи сертифікації продукції на систему контролю якості виробництва згідно до Технічного регламенту. Всі виробники технічних засобів реабілітації, що виготовляються серійно, зазначили, що таке реформування у найближчому часі може спричинити негативні наслідки, але погодились, що до запровадження системи контролю якості на виробництві необхідно прагнути.

  1 25 5 PM503image004 2

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*