Робота з дітьми які потребують особливої уваги

1 03 invalid 3. дцп, особливими потребами

Київ. У відділенні соціально-медичної реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем, розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки Святошинського району (Чаадаєва, 3-А) створені належні умови для всебічного розвитку, засвоєння знань, умінь, навичок у дітей-інвалідів з метою підготовки їх до здобуття загальної середньої освіти.

Постійно проводиться комплекс соціально-реабілітаційних заходів, сеанси трудотерапії (ліплення, малювання, аплікація та інш.). Дитячий заклад забезпечено умовами для спілкування вихованців та набуття ними навичок самообслуговування. Організовані заняття з логопедом, психологом, інструктором з праці, ЛФК, лікувальний масаж, музичні заняття. Проводяться реабілітаційні заняття для поновлення та набуття навичок максимально самостійного життя у соціальному середовищі.

Дитячий заклад забезпечено необхідним обладнанням та спеціальними іграшками, що сприяють всебічному розвитку дитини. У приміщенні відділення облаштовано спортивний зал, в якому використовуються різноманітні пристрої для розвитку функцій кисті руки, рухових дій рук, а також спеціальні пристосування та допоміжні засоби такі як лангети, валики, вантажі, шини, що забезпечує збереження правильного положення тіла дитини. Діти виконують фізичні вправи на “шведській стінці”, що сприяє формуванню навиків хворих дітей у ходьбі, укріпленню вестибулярного апарату та усіх груп м’язів. Також використовуються динамічні параподії, які допомагають розвивати рефлекторний механізм, що забезпечує функцію збереження рівноваги та реабілітаційні тренажери.

На сьогоднішній день у дитячому закладі проводяться заняття в сенсорній кімнаті – створене особливим чином оточуюче середовище, наповнене різними стимуляторами, що діють на покращення роботи органів слуху, зору та рухових рецепторів. Спокійна кольорова гама, м’яке світло – допомагають дитині максимально розслабитись та заспокоїтись.

У відділенні проводяться музичні заняття, які є складовою частиною загальної системи навчання і виховання дітей з особливими потребами у відділенні. На музичних заняттях діти розучують пісні, що дає можливість збагатити словниковий запас дитини та подолати дефекти розвитку мови. Музичне виховання направлене безпосередньо на розвиток основних рухів, зорового і слухового сприйняття і мовної діяльності. За допомогою музики розвиваються особові якості, самостійність, пізнавальна активність, уміння долати труднощі, пов’язані з психічними розладами. Музичні заняття – це терапія для дітей відділення, яка сприяє розкріпленню дітей дуже поглиблених в собі. Діти із задоволенням беруть участь у святкових ранках та музичних заходах. Це і виконання віршів, пісень, гра на різних музичних інструментах, приймають участь у сценках, відгадують загадки, цікаві кросворди, чайнворди.

На святкових ранках завжди велика присутність батьків, які заздалегідь готують своїм дітям костюми, які приходять, щоб підтримати своїх дітей усмішками та оплесками. Батьки радіють за своє дитя, пильнуючи його поступовий зріст.

Найбільшим досягненням для дітей з особливими потребами – є переможні виступи на конкурсі “Повіримо у себе”, де виступ оцінює професійне жюрі. Завдяки участі у конкурсах, життя дітей-інвалідів стає більш цікавим та різноманітним, покращується психічний та емоційний стан. Такі виступи дають дітям з особливими потребами відчути себе не відкинутими, а потрібними, а також надають віру та надію на майбутнє.

Робота з дитиною з особливими потребами потребує командного підходу, бо об’єднує фахівців різного профілю і забезпечує обмін необхідною інформацією. Кожен учасник команди є незамінним, а його думка і досвід – цінні і важливі. Центром команди є неповносправна дитина. Навколо дитини формується команда підтримки, яка забезпечує дитині соціальну адаптацію, підтримку в навчанні та фізичну реабілітацію.

Дитячий церебральний параліч (ДЦП) – це різноманітні рухові порушення у вигляді парезів (обмеження рухових функцій і м’язової сили), гіперкінезів (різних надмірних мимовільних рухів), порушень координації рухів, які є наслідком ураження головного мозку дитини до народження, під час пологів та у перші тижні після народження. Вони часто супроводжуються різноманітними порушеннями мовлення, психіки, інколи – епілептичними нападами. Важлива особливість ДЦП – відсутність прогресування і тенденція до відновлення порушених функцій, особливо під впливом інтенсивної лікувально-відновлюваної терапії. Разом з тим відновлення функцій здебільшого буває відносним, ДЦП залишається причиною стійкої інвалідизації дітей. Тому поряд із лікувальними заходами, спрямованими на покращення порушених рухових функцій не менш важливою є психолого-педагогічна та соціальна адаптація дитини, і підготовка її до якомога повноціннішого дорослого життя.

Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*