«Сприяння» – дітям з особливими потребами

1 22 3 1429531022 image011 2. феліцітас, дітям-інвалідам, неповносправних, реабілітації, розумовою відсталістю

  1 22 3 1429531022 image011 1Сумське міське товариство допомоги дітям-інвалідам, що мають розумову відсталість, «Феліцитас» впроваджує програму «Надання послуг денного догляду і соціальної реабілітації інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю», яка у 2015 році фінансується за кошти міського бюджету.

Цільова аудиторія програми – сумчани з інтелектуальною недостатністю, з них: 20 осіб отримують послуги на базі реабілітаційного центру змішаного типу для інвалідів та дітей-інвалідів «Сприяння» та 11 – в домашніх умовах.

Це інваліди і діти-інваліди з діагнозами: F-71, 72, 84, 20; G-6-80, 80; ДЦП, хвороба Дауна, синдром Ретта, епілепсія, мікроенцефалія, фінілкетонурія, порушення обміну Проліна. Внаслідок захворювань, у дітей слабкий інтерес до навчання, нестійка увага, переважно механічний тип пам’яті, супутні дефекти недорозвитку рухових функцій, мовленнєві розлади, порушення психо-поведінкових реакцій. Ці діти не справляються з програмою спеціальної школи і знаходяться в сім’ях, де вони не можуть отримувати відповідного виховання і розвитку. Але завдяки Центру «Сприяння» вони мають можливість одержувати послуги денного догляду, соціальної реабілітації, абілітації в умовах центру та в домашніх умовах, а також психолого-педагогічні і юридичні послуги.

Робота невеликого колективу «Сприяння» спрямована на надання можливості неповносправним особам розвинути свої здібності в трудовому, образотворчому, музичному напрямку; діяльність, яка сприяє інтеграції в життя суспільства неповносправних осіб за допомогою індивідуальних програм; психологічну підтримку родин, які мають неповносправних дітей, а також їх участь у підготовці та проведенні реабілітаційного процесу; юридичну підтримку родин; проведення навчань батьків неповносправних осіб дітей та волонтерів; проведення свят, виставок, акцій.

В центрі «Сприяння» діє волонтерська програма – залучення молодих осіб до праці з неповносправними особами та безпосереднє спілкування з ними. Вже п’ять років поспіль центр співпрацює зі студентами кафедри корекційної та інклюзивної освіти педуніверситету.

Студенти щотижня беруть активну участь в роботі центру, працюючи з вихованцями, даруючи їм позитивні емоції, нові враження. Крім того, допомагають педагогам у підготовці до занять. Волонтери опікуються і такими напрямками роботи з інвалідами і дітьми-інвалідами, як: соціально-побутові навички, музичне виховання, приготування їжі, техніка, арт-терапія, комунікація, працетерапія, читання, письмо, самообслуговування, фізкультура, ігри.

Щорічно проводиться благодійна акція «Разом зробимо більше!» до Міжнародного дня інваліда та Дня святого Миколая на базі СДПУ ім. А. С. Макаренка.

Центр «Сприяння» тісно співпрацює з іншими установами: міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня», Сумським спеціальним реабілітаційним навчально-виховним комплексом № 34, центром соціально-трудової реабілітації «Спільнота».

Неможливо досягти позитивних результатів і без співпраці педагогів реабілітаційної установи з батьками інвалідів і дітей-інвалідів.

Варто підкреслити, що життя центру «Сприяння» багате на різноманітні події та свята. Лише торік таких організували з два десятка. Не полишають темпів і цьогоріч: Масляна, 8 Березня, Великдень, дні народження вихованців.

Діти з великим задоволенням готувалися до свят: розучували пісні та вірші, вчили нові хороводи, готували подарунки та поробки. Всі свята проходять дуже весело, з піснями, танцями, віршами, казковими героями. А наприкінці завжди дітей жде солодкий стіл та подарунки. Багато вражень та позитивних емоцій діти отримують від таких заходів, вони щиро радіють друзям. Найдорожчим для них є відкрите спілкування з новими людьми, радість від прийому гостей. Всі вихованці довго пам’ятають такі святкові події.

Будні вихованців також дуже насичені: на арт-терапії діти робили весняні колективні картини, на працетерапії продовжували вчити правильно прибирати в групі та на території реабілітаційної установи, на учбовій кухні готували нові страви, на заняттях з навичок у самообслуговуванні приділяли увагу зовнішньому вигляду (вмивалися, робили зачіски і т.д.), на фізкультурі активно займалися спортом, також багато уваги приділяли комунікації (ходили на екскурсії, до магазинів), на дозвіллі діти вчилися самостійно вибирати ту діяльність, якою вони хочуть займатися.

Діти з задоволенням відвідують реабілітаційну установу, а за словами батьків, навіть коли хворіють, не хочуть залишатися дома на самоті. В центрі діти отримують спілкування з однолітками, опіку, любов та турботу від педагогів. Педагоги теж з великою охотою ходять до роботи, бо є всі умови для плідної праці.

Нагадаємо, що товариство «Феліцитас» реалізовує програму «Надання послуг денного догляду і соціальної реабілітації інвалідам і дітям-інвалідам з розумовою відсталістю», яка у 2015 році фінансується за кошти міського бюджету. За кошторисом, для реалізації програми товариству «Феліцитас» необхідно 662 506,64 грн. Відповідно до міської програми «Місто Суми – територія добра та милосердя» та за умовами конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), спрямованих на надання у місті Суми деяких видів соціальних послуг на базі інституту громадянського суспільства та в домашніх умовах, товариству «Феліцитас» передбачена фінансова підтримка за рахунок коштів міського бюджету на загальну суму 430 тис. грн.

Товариство «Феліцитас» – міська громадська організація, яка об’єднує батьків (опікунів) дітей-інвалідів з розумовою відсталістю, фахівців і добровільних помічників.

Муніципальний інформаційний портал +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*